Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) остро осъди проявената словесна и физическа агресия срещу д-р Айлин Ахмед от Спешното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение-Шумен.

Българският лекарски съюз (БЛС), от своя страна, сезира Прокуратурата на Република България и настоява за незабавни действия от страна на компетентните органи.

 

“Недопустима е постъпката на родителите на малък пациент с коремни болки, с чието здравословно състояние 25-годишната лекарката се е ангажирала веднага след пристигането в лечебното заведение в малките часове на 2 август 2022 г.”, обясняват от съсловието.

Състоянието на детето е изисквало консултация с педиатър и е било нужно да се изчака пристигането на този специалист, когато родителите са започнали да обиждат и заплашват лекарката, към нея е проявена и физическа агресия. Наложила се е намесата на болничната охрана и екип на полицията.


 

“За съжаление това е поредният случай на саморазпарава с медицинско лице, което е подложено на обиди, заплахи и физическа агресия докато изпълнява своя професионален и човешки дълг по спасяването на пациент, нуждаещ се от спешна помощ.

 

Очакваме справедливо решение на разследващите органи за извършителите на проявената агресия. Вярваме, че нападателите ще получат справедливи наказания. Надяваме се да осъзнаят грешката си.
 

Апелираме към българската общественост за нетърпимост към подобни прояви, за толерантност и уважение към медицинските специалисти в България, които са се посветили на общественото здраве, на здравето и живота на всеки един от нас”, заявяват от БАПЗГ.

Официалното писмено становище е подписано от председателя на асоциацията Милка Василева. То е адресирано до изпълнителния директор на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов.

Българският лекарски съюз също публикува официалното си становище след случая. Организацията е категорична, че няма да търпи да бъдат заплашвани лекари, подложени на тормоз и душени, докато се опитват да си вършат работата и настоява законът да бъде приложен с цялата му строгост.

“Пороят от обидни думи, придружени със закани за убийство и опит за душене на медицинско лице са недопустими! 

 

Съсловната организация ще се ангажира с юридическата защита на д-р Айлин Ахмед, както и на всеки друг лекар, който е подложен на насилие. 

 

Цялата организация, с всички налични ресурси, ще направи необходимото, за да бъдат подведени под отговорност  виновните. 

 

Така ли се борим с кадровата криза в сектора? Така ли задържаме младите медици у нас? Като едва в началото на техния професионален път, ги заплашваме, обиждаме и душим докато те се опитват да помогнат на нашите деца и близки”, питат от БЛС.