Българският лекарски съюз (БЛС) отправи остра критика към Националната здравноосигурителна каса относно опитите ѝ за административен тормоз над лечебни заведения.

 

От БЛС определят поведението на НЗОК като недопустим натиск в условията на изминалата трудна година и половина, особено тежка за болниците, активно ангажирани с лечението на Covid-19.


 

От Лекарския съюз съобщават, че са получили множество сигнали от болници в цялата страна за тенденциозни, масови проверки от НЗОК и искания за възстановяване на средства.

 

Нарушенията, в които НЗОК обвинява болниците, са формални според лекарите, като неспазен алгоритъм на лечение, отчетен пациент с антигенен тест, а не с PCR тест и др.

 

„През периода на пандемия българските лекари бяха изправени пред огромни предизвикателства и положиха огромни усилия, грижейки се за своите пациенти в условия на напрежение и неизвестност, рискувайки собствения си живот. На този фон, юридически необосновано и неморално е да се притискат лечебни заведения, дали своя дан в борбата с пандемията, да се иска от тях да връщат средства, които са били подсигурени за тяхното оцеляване. Ставаме свидетели на опит за възстановяване на суми за период, в който колегите лекуваха и се грижеха предимно за пациенти с Covid-19. Формалното отношение, което демонстрира НЗОК към лекарите в България, е не само обидно, но и демотивиращо“, се казва в позицията на БЛС.

 

От съсловната организация припомнят, че финансирането на лечебните заведения е станало въпрос на оцеляване по време на пандемията и те са получавали минимум 85% от бюджетите си, независимо от броя на лекуваните пациенти.

 

Освен това в нито един нормативен документ не е бил разписан механизъм, който да разглежда възможността за възстановяване на тези средства.

 

„Това ли е наградата за неимоверните усилия на българските медици в условията на неизвестност и световна пандемия? Това ли е подготовката за есента, която, за съжаление, едва ли ще бъде по-лека от изминалата? Нека не забравяме, че през очакваните тежки месеци всички ние отново ще разчитаме на същите тези медици и лечебни заведения, на които разчитахме през изминалата година и половина! А те ще продължат да следват своето призвание и няма да отстъпят от дълга си!“, обръщат внимание от Лекарския съюз.

 

В края на 2020 г. лекарите упрекнаха НЗОК в бюрокрация и бяха готови да поискат оставката на ръководството на Здравната каса, най-вече с аргумента, че Касата не допуска лекарите във вземането на важни решения и не успява да осигури сигурността, от която лекари и лечебни заведения имат нужда, за да работят ефективно, особено в условията на пандемия.