Българският лекарски съюз (БЛС) официално призова да се носят предпазни маски и да се спазва физическа дистанция, в отговор на противоречивите твърдения в медийното пространство относно Ковид-19 и предпазните мерки срещу него.

 

От лекарския съюз апелират хората да не неглижират противоепидемичните мерки на фона на предстоящата грипна вълна и припомнят, че осем месеца след началото на епидемията у нас са загинали близо 800 души, сред които и 10 лекари. По-рано през тази седмица Министерски съвет взе решение извънредната епидемична обстановка в страната да се удължи до 30 ноември.


 

Становището на съсловната организация на лекарите е продиктувано от редица противоречиви послания в медийното и публично пространство, в това число и на лекари, които разклащат доверието на хората към предприетите мерки.

 

„БЛС е категоричен, че подаването на противоречиви сигнали в публичното и медийното пространство, особено от колеги-лекари, е недопустимо. Объркването на обществото поставя в риск здравето на все повече хора. Води до недоверие към медицинската наука и постиженията, които тя има. Нещо повече - хвърля сянка върху работата и усилията на всички медици: от тези в спешната помощ, през личните лекари и колегите от Регионалните здравни инспекции до работещите в Ковид отделенията, които не излизат оттам със седмици и дават живота и здравето си, за да се грижат за тежко болните пациенти“, отбелязва в позицията си БЛС.

 

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията нареди България сред седемте страни в ЕС с най-голям риск за разпространение на коронавирусСтотици ученици са под карантина, десет дни след началото на учебната година, а 70 учители са дали положителна проба за коронавирус. Лечението на пациенти с Ковид-19 е струвало над 6 млн. лв. на НЗОК за периода от началото на март до края на август тази година.

 

От БЛС призовават хората да спазват физическа дистанция, да носят предпазни маски и да не забравят дезинфекцията. „Спазването на тези простички правила всъщност съхранява не само Вашето здраве, а и това на близките Ви. Не забравяйте: от Ковид-19 се умира, статистиката е красноречива. Колко още пациенти и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разумно поведение, но и разумно и подкрепено с доказателства говорене“ – апелират от БЛС.