Според заместник-председателя на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов е необходима превенция, за да се редуцират случаите на онкоболни пациенти. Към момента близо двайсет хиляди българи ежегодно губят битката с рака.

 

“За да може да се намали броят на новорегистрираните случаи, е нужна превенция, тъй като тя е най-голямата икономия за лечението на което и да е заболяване”, категоричен бе д-р Брънзалов по време на дискусията по представянето на проекта на Националния план за борба с рака в Република България 2030 г.


 

Според д-р Брънзалов  трябва да се помисли за стимули на населението, за да участва в различните скринингови програми, които се предвиждат в плана. 

 

Броят на новодиагностицираните пациенти с рак нараства, като ежегодно се диагностицират над 36 хиляди българи. Ако не се предприемат мерки, се очаква до 2030 г. смъртните случаи да се увеличат с 24 на сто.

 

На кръглата маса присъства и министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, представители на Българското онкологично научно дружество, Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българския зъболекарски съюз, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българската генерична фармацевтична асоциация, Националната пациентска организация, Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и др.

 

Националният план за борба с рака предвижда развитие на здравна система, която предлага устойчиви и модерни грижи, условия за подобряване на здравната осведоменост и култура.  

 

Целта е да се прилагат навременни превантивни мерки за елиминиране и намаляване на експозицията на вредни влияния. 

 

Скрининговите програми следва да се провеждат по отделни локализации, осигурявайки подходящ механизъм в съответствие с европейските и световните стандарти. 

 

Предвиждат се възможности за съвременна диагностика за пациентите и равен достъп до диагностични методи, центрове и водещи специалисти и гарантиране на равен достъп на пациентите до съвременно лечение. 

 

Групата към Министерството на здравеопазването, работеща по Националния план, е в сътрудничество с над 25 научни, съсловни, пациентски и други неправителствени организации, обединени в Национален онкологичен алианс. 

 

„Това беше един добър пример за екипна работа, за постигане на надпартиен консенсус. Важно е да бъде осигурена политическа приемственост, за да има устойчивост както в мерките и приоритетите, заложени в плана, така и по отношение на финансирането му. Безспорно за мен това е рецептата за по-добро здравеопазване“, заключи министър Сербезова.