Точно 497 са случаите на морбили на територията на страната, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на пресконференция, посветена на старта на Европейската имунизационна седмица 2019 г.  


По думите му затихва огнището в Благоевградска област, но се разраства в София-град и София-област. В други региони към момента няма отчетливи огнища. „Всяка година държавата отделя 40 милиона лева за изпълнение на имунизационния календар, който е идентичен с тези на другите европейски страни. Осигурени са най-добрите ваксини за българските деца. Въпреки това за 2018 година 7% от тях не са получили първата ваксинация срещу морбили, която се поставя на 13-месечна възраст, а 13 процента не са се явили за втората. Най-голям брой неваксинирани деца има в две групи - в ромската общност и сред родителите с антиваксърски настроения“, посочи още доц. д-р Ангел Кунчев.


Друг проблем пред здравните власти е фактът, че неимунизирани деца всъщност се водят имунизирани. Заатова в момента се прави изследване, което да даде реалната картина.Експертите от Световната здравна организация (СЗО) съветват да се търси достоверна информация относно приложението на ваксините. Според тях ефектът може да бъде само положителен и посочиха за пример, че благодарение на ваксинация, в Европа вече са изчезнали заболявания, сред които е и полиомиелитът. С 2% се е увеличило ваксиналното покритие срещу полиомиелит в Европа за 2017 г. в сравнение с 2016 г.


Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова подчерта, че страната ни е една от 53-те държави в Европейския регион на СЗО, в които се отбелязва Европейската имунизационна седмица 2019 г. Тази година тя ще продължи до 30 април, като основната цел е да бъде повишена информираността на населението относно значението на ваксинирането, особено при децата.


По информация на БНР, Министерството на здравеопазването е в преговори да внесе 200 броя ваксини срещу морбили на свободния пазар у нас, тъй като ваксината се прилага безплатно само при личните лекари на децата и на медицински служители, а вече има интерес от възрастни неваксинирани лица да си я поставят.