Близо 500 души в България страдат от пулмонална хипертония, но Здравната каса не покрива тяхното лечение. Те зависят от кислородни апарати и скъпоструваща терапия, които НЗОК продължава да не финансира, съобщават от Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония

 

На 5 май се отбелязва Световния ден на пулмоналната хипертония.


 

Симптомите на рядкото заболяване включват недостиг на въздух и умора, замаяност и пристъпи на загуба на съзнание. Те могат да се появяват и постепенно с времето, което може да доведе до късно диагностициране и лечение.

 

Най-разпознаваемият симптом обаче е посиняването на устните, ръцете и краката, което се получава заради недостига на кислород в човешкия организъм.

 

При пулмоналната хипертония артериите, които пренасят кръвта от сърцето до белите дробове, се стесняват по причини, които не са напълно установени. Сърцето по-трудно изтласква кръвта през стеснените артерии, което води до повишено кръвно налягане в белите дробове и уголемяване на сърцето. С времето това може да доведе до сърдечна недостатъчност и смърт.

 

Обикновено пулмоналната хипертония се бърка с исхемична болест на сърцето, астма и сънна апнея. Понякога неправилното диагностициране води и до психични разстройства като безпокойство, стрес и депресия.

 

 „С пулмоналната хипертония всекидневна битка водят 130 пациенти с рядка форма на болестта, а общо 500 българи страдат от различни видове на заболяването. Пациентите с пулмонална хипертония са зависими от кислородните апарати и от скъпоструваща поддържаща терапия. За съжаление, в условията на пандемия, нашите пациентите могат да останат без кислородни апарати, защото е налице тенденция за презапасяване с тези важни медицински изделия“, коментира Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

 

Въпреки усилията на пациентската организация, здравната каса продължава да не финансира кислородните апарати за хората с пулмонална хипертония. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на заболяването се нуждаят от скъпоструваща интравенозна терапия, която също не е достъпна в България.

 

За тях животоспасяваща е трансплантацията на бял дроб – проблем, който у нас продължава да е нерешим с години.

 

Кампанията за повишаване на осведомеността за пулмоналната хипертония тази година е под надслов „Дари дъх!“. Сградата на Националния дворец на културата в София ще бъде осветена в синьо от 19 ч. до 21 ч. на 5 май за шеста година, в знак на съпричастност с пациентите, които се борят с нелечимата болест.

 

По инициатива на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония в синьо ще бъдат осветени още сградата на Командването на военноморските сили във Варна, сградата на общината в Бургас, параклисът-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в Плевен и Камбанарията, в близост до монумента „Света Богородица“ в Хасково.

 

5 май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 г. В кампанията през 2021 г. ще се включат над 80 пациентски организации от цял свят. Инициатори на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония.