Близо 350 деца от Велико Търново и региона бяха прегледани безплатно от специалисти в рамките на кампанията "Детско здраве - Пирогов“, организирана от “Пирогов“ и Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз.

 

Консултациите се проведоха в Многопрофилната областна болница за активно лечение „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Директорът на лечебното заведение д-р Красимир Попов благодари специално на председателя на СЛК и началник на УНГ-отделението на „Пирогов“ д-р Асен Меджидиев и на лекарите за всеотдайна работа и отдаденост на малките пациенти.


 

“Специалистите с педиатричен профил по УНГ, ортопедия, хирургия, урология, неврохирургия, кардиология, офталмология, ендокринология АГ извършиха високоспециализирани профилактични прегледи с цел скрининг на заболявания в детска възраст. Специалистът по образна диагностика д-р Маргарита Банова се включи в диагностицирането на децата.

 

Вече 10 години програма „Детско здраве - Пирогов“ улеснява и подпомога профилактиката на децата в цялата страна, предоставяйки бърз и лесен достъп до специалисти с висока експертиза. Благодарение на екипната работа на медиците през този период над 18 500 деца са получили безплатни консултации, при необходимост – лечение и проследяване. 

 

След двегодишно прекъсване заради пандемията прегледите стартираха отново в София на 4 юни 2022 г., когато около 170 деца бяха прегледани в Медицински център на “Пирогов“. На 2 юли 2022 г. „Детско здраве“ гостува в Кърджали, където екипът от медици прегледа над 500 деца”, заявява ръководството на болницата.

 

Специалистите, които реализираха безплатните профилактични прегледи във Велико Търново отоларинголозите д-р Асен Меджидиев и д-р Иван Стайков, ортопед-травматологът д-р Николай Цуцумански, уролозите д-р Теофил Пелов и д-р Габриела Минова, офталмологът д-р Мария Бенова, неврохирургът д-р Георги Юруков, гинекологът д-р Дорина Янева от “Пирогов“, хирургът д-р Румен Танев от ДКЦ V в София, педиатърът доц. Йорданка Узунова от УМБАЛ "Лозенец", кардиологът д-р Атанас Тасков от МЦ "Здравето", ендокринологът д-р Мария Калинкова от УМБАЛ "Токуда" и специалистът по образна диагностика д-р Маргарита Банова от Болница "Здравето".

 

"Идеята на тези профилактични прегледи е - веднъж да помогнем на дечицата с по-ранно диагностициране на ранни случаи, да помогнем на родителите, тъй като ги прави в дни, в които те са свободни - децата не са на училище, родителите не са на работа, но да помогнем и на общопрактикуващите лекари, на педиатрите в диагностицирането на тези заболявания. 

 

Чрез тази програма ние отваряме врата на родителите за пряк достъп до високоспециализирани изследвания и консултации", обясни д-р Меджидиев пред БНР.