Медиците от столичната Спешна помощ са все по-натоварени в дните на чувствителен ръст на заразени с Ковид-19.

 

Данните за последните 24 часа показват, че почти всяка четвърта проба за коронавирус е дала положителен резултат, а в болница се лекуват рекордно висок брой пациенти с Ковид-19.


 

Говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска призова на специално организиран брифинг за спазване на мерките и съпричастност. По думите ѝ натискът към Спешна помощ е осезаем и за това допринасят и неоснователните обаждания на граждани, чието здравословно състояние не го изисква.

 

За една седмица в столична Спешна помощ за постъпили 1482 повиквания, свързани с Ковид-19. За 7 дни обажданията за болни деца са 129, предава Bulgaria On Air.

 

„През цялото време работим в пълна мобилизация, става все по-трудно и по-трудно, работим с до 35 екипа за София град. Това е крайно недостатъчно. Молим тези хора, които звънят с въпроси, да търсят личните си лекари, а не нас, защото наистина спешните пациенти в този момент чакат и не могат да се свържат“, апелира Катя Сунгарска.

 

Цялата здравна система е претоварена, стана ясно от думите ѝ. Тя допълни: "Ако всички сме съпричастни, може да се справим и не знам какво друго трябва да се случи и колко човешки живота трябва да се изгубят, за да се разбере, че това е тежка пандемия. Да сме смирени и да спазваме това, което здравните власти препоръчват".

 

По думите ѝ преди дни е имало 110 оставени адреса от първа смяна екипи към втората, което е знак, че натискът става огромен.

 

„В нашата система също работят хора, изложени на риск, както и техните семейства. Дефицитът при нас няма как да бъде запълнен и той е наличен. За една година изгубихме 9 колеги, въпреки предпазните мерки, не знаем докъде ще издържат силите им“, подчерта Сунгарска.

 

Тя алармира, че продължават да постъпват сигнали от хора, които не са коректни. При някои контакти с пациенти (с кашлица, температура) спешните медици се налага да се изследват, което води до намаляване на екипите и утежняване на ситуацията в системата.

 

„Всички медици призовават между двете ваксини хората да са много внимателни, а нашите хора не спират и се хвърлят в работата след първата доза, в линейките са отново. Молим за спазване на мерките, за съпричастност и когато не се чувстват добре някои хора, при температура 37,1 - 37,2, нека се търсят личните лекари, както и при притеснения за ваксините“, добави Сунгарска.

 

Между 30 и 40 души се хоспитализират за 12-часово дежурство. Ежедневно обажданията за Ковид инфекцията средно са над 200.