До две седмици в страната ще бъдат разкрити 150 COVID зони, където пациентите със съмнение за коронавирусна инфекция ще могат да си направят безплатна консултация с лекар, рентгенова снимка или да получат препоръки за лабораторни изследвания и домашно лечение.

 

Към момента са обособени и работят 39 такива COVID зони към медицински или диагностично-консултативни центрове (ДКЦ). Това обяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който посети ковид-зоната в столичното ДКЦ-12.


 

„Нашето желание е да осигурим възможност за лечение на пациентите с COVID-19, без да се налага да влизат в болница. Надявам се в рамките на една до две седмици да бъдат разкрити поне 150 такива зони в страната. Те ще бъдат равномерно разпределени географски, така че пациенти с COVID от цялата страна да имат възможност да получат клинични прегледи, лабораторни изследвания, да им бъдат направени рентгенови снимки и изписани безплатни лекарства,“ посочи Кацаров и уточни, че става въпрос за пациенти с леки или със средно тежки симптоми.

 

На всяка COVID зона ще се предоставят пулсоксиметри, които ще се дават на пациентите за временно ползване, за да измерват сатурацията си в домашни условия, обясни здравният министър.

 

По думите му, ще са необходими седем до десет дни преди да започне безплатното изписване на лекарства за пациентите с леки или със средно тежки симптоми. „НЗОК досега е плащала само лекарства за лечение на хроничноболни за домашно лечение. За пръв път касата започва да изплаща лекарства за болни с ковид-19 на домашно лечение и това наложи изменение в няколко наредби,“ обясни д-р Кацаров.

 

Освен това всеки медицински център или ДКЦ, който е разкрил COVID зона за диагностика и амбулаторно лечение на болни, ще получи безвъзмездно апаратура на стойност 50 000 лева. Тя се осигурява от МЗ, като за целта са заделени 10 млн. лева.

 

Това могат да бъдат подвижни рентгенови апарати тип Кугел, апарати за ехокардиография или електрокардиография, апарати за лабораторна диагностика, дефибрилатори, кислородни бутилки по списък, одобрен от Министерството на здравеопазването. Лечебните заведения могат да изберат от списъка най-необходими им апарати. Заявленията ще се приемат в МЗ чрез Регионалните здравни инспекции.

 

Отделно от тази апаратура, всяка ковид-зона ще получи от МЗ безплатно по 30 апарата за измерване на пулс и кислородна сатурация, които може да предоставя за ползване от пациенти с ковид-19 в домашни условия за времето на провеждане на амбулаторното лечение. Мониторирането на кислородната сатурация е сред най-важните показатели за контрол на тежестта на протичането на заболяването и преценка за необходимостта от хоспитализация.