Близо 13 000 българи страдат от Паркинсон, като 10% от тях са в късен стадий на болестта. Това стана ясно по време на символичен турнир по шах, провел се в София, който е част от информационната кампания в подкрепа на хората с това заболяване. Инициативата е на Национална организация на хората, болни от късен Паркинсон, Национален алианс на хората с редки болести, с помощта на биофармацевтична компания AbbVie.

 

„Всеки ход има значение” бе мотото на мероприятието по случай Световния ден за борба с болест на Паркинсон, който отбелязваме на 11 април. Играта на шах е избрана неслучайно от организаторите. Тя развива  финнната моторика на ръцете и стратегическа мисъл или действия, които са много трудни за много пациенти с това заболяване. 


 

Адекватната и навременна грижа за болните  може да подобри значително начина им на живот, споделиха медицински специалисти, дошли на събитието. „На Световния ден за борба с болест на Паркинсон е важно да отбележим, че пациентите трябва да са спокойни, че за всеки стадий на болестта има лечение, което се прилага спрямо индивидуалното състояние. В България има доказани специалисти, които помагат ежедневно на тези пациенти и това е едно голямо предимство", каза проф. д-р Иван Миланов.
 
„Идеята на Световния ден за борба с болест на Паркинсон е да подкрепим пациентите и техните семейства в трудностите, породени от заболяването. Чрез проявата целим и да информираме широката общественост с особеностите на Паркинсоновата болест, с диагностицирането, методите на лечение и рехабилитация на болните, с физиологичните и психологическите последствия от него. Радваме се, че имаме възможността за четвърти пореден път да отбележим инициативата, с която да покажем на болните, че могат да контролират заболяването и да живеят пълноценно”, каза от своя страна Антон Константинов от Националата организация на хората, болни от късен Паркинсон.

NEWS_MORE_BOX

 

Болестта на Паркинсон е второто най-често срещано невродегенеративно заболяване. Статистиката показва, че то засяга близо 6 млн. души по света. Средната възраст, на която се появява болестта, е 60 години, но последните данни сочат, че възрастовата граница пада и тя се среща и при хора на 30. Скованост на крайниците, забавени или неволеви движения, промени в стойката и тремор, са основните симптоми на заболяването. Неговата най-тежка форма води до двигателна инвалидизация. 

 

България е част от държавите по света, които отбелязват Световния ден за борба с болест на Паркинсон. През 2017 г. стартира глобална информационна кампания #UniteForParkinsons, която продължава.