Близо 10% от българите страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) или около 450 хил. души. В страната има отделни проучвания по региони, но липсва официален регистър на болните. Това заяви пред журналисти проф. Даниела Петрова, начaлник на Отделението по белодробни болести към Клиниката по пропедавтика на вътрешните болести към Александровска болница

 

Над 1 млн. души по света влизат в болница заради Хронична обструктивна белодробна болест. Последните данни на Световната здравна организация показват, че 23 млн. души имат между втори и четвърти стадий на болестта, докато 17 млн. пациенти са с леко изразени симптоми, обясни проф. Петрова. Очаква се до 2020 г. ХОББ да бъде на трето място сред най-честите причини за смърт сред хората, както и пета по значимост след исхемичната болест на сърцето, депресивни състояния, мозъчно-съдови болести и други. 


 

Честотата на ХОББ у нас е над средната за Европа, като болните са предимно над 40-годишна възраст. Най-изразените симптоми на заболяването са задух, хронична кашлица, продукция на секрет. По-неспецифични са хрипове, стягане на гърдите. Болестта променя живота на пациентите значително, те започват да извършват по-трудно нормални дейности от ежедневието им, не могат да изкачат стълби без задъхване и почивка. „Обществото все още не разпознава добре симптомите на това заболяване“, категорична е Диана Хаджиангелова, председател на Асоциация на българите, боледуващи от астма (АББА)

 

България разполага с разнообразие от медикаменти за лечение на Хронична обструктивна белодробна болест. Една малка част от тях са реимбурсирани на 100%, докато друга – само на 70%. „Но те облекчават кашлицата и задуха, а не лекуват същността на болестта“, коментира проф. Огнян Георгиев, началник на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ „Александровска“. Той изтъкна, че замърсяването на въздуха е основната причина за заболеваемостта от ХОББ. След нея са тютюнопушенето, лоши условия в работните помещения и други. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Лечението на пациенти с хронична обструктивна белодробна болест изисква мултидисциплинарен подход. Те се нуждаят от насочване от личния лекар, адекватна консултация с пулмолог, както и подкрепа от клиничен психолог, тъй като много често заболяването се отразява на психиката им. „Един кислороден концентратор струва 2 хил. лв, а наемът му на месец е между 100 и 200 лв.“, каза още Диана Хаджиангелова, според която държавата трябва да приеме Националната програма за хронични респираторни заболявания, за да може кислородната терапия за пациентите с ХОББ да бъде по-достъпна до техния джоб. 

 

Специалистите от Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести към Александровска болница са категорични, че трябва връзка между общопрактикуващите лекари, пулмолозите, както и други специалисти по здравни грижи, за да може повече хора, които не са диагностицирани, да започнат лечение по-скоро. В тази връзка те ще работят по специална програма, съвместно с Фондация "Наука и здраве"