Общият брой на генерираните до 1 юли европейски цифрови COVID сертификати в България е близо 1 млн. По данни на здравното министерство до края на юни са издадени 966 517 сертификати за завършена ваксинация. Близо 16 000 са сертификатите за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат.

 

Цифровият COVID сертификат удостоверява, че дадено лице е ваксинирано срещу COVID-19, има отрицателен резултат от тест или е преболедувало инфекцията.


 

Системата за генериране на европейски сертификат започна да работи от 1 юни, което бе месец преди европейският регламент за COVID сертификати да стане задължителен. Страната ни беше сред първите 7 държави в ЕС, които започнаха издаването на европейски COVID сертификати.

 

Над 253 000 са вече изтеглените COVID сертификати без електронен подпис на ваксинирани и преболедували коронавирусната инфекция лица. Според оценките на здравното министерство хората, които разполагат с документ в България, са много повече, тъй като голяма част от тях ги получават от личните си лекари или ваксинационни центрове на хартия.

 

Електронният вариант на COVID сертификата може да се изтегли от https://his.bg, чрез електронен подпис и да се съхранява на мобилно устройство. Това премахва необходимостта документът да се разпечатва или копира за всяко пътуване през граница.

 

В системата за издаване на европейски COVID сертификат вече има възможност да се генерират и документи за негативен резултат от изследване за коронавирус. Валидността на сертификата за негативен PCR тест е 72 часа, а за антигенен - 48 часа от излизането на резултатите.

 

Документът може да бъде издаден от всяка лаборатория, която е провела изследването и е въвела необходимите данни в Националната здравно-информационна система. Сертификатът вече е достъпен и на сайта https://www.his.bg, и може да бъде изтеглен чрез въвеждане на ЕГН, номер на лична карта и код, който се дава от лабораторията, провела изследването.

 

От началото на юли работи и мобилното приложение, което се използва от граничния здравен контрол за проверка на цифровите сертификати.

 

Съгласно европейския регламент, от 1 юли българските граждани могат да пътуват в ЕС, вкл. до Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия с цифровия COVID сертификат.

 

В момента тече 6-седмичен гратисен период за държавите от ЕС и Европейското икономическо пространство, които до този момент не са успели да интегрират системите си с тази на Европейската комисия и все още не могат да издават COVID сертификати. Това са Швеция, Нидерландия, Ирландия, Малта, Унгария, Румъния и Швейцария.

 

При документа за наличие на негативен тест е описан вида на теста, датата на тестване, резултатите, производителя, лабораторията, която е извършила теста, а сертификатът за преболедуване включва информация за датата на първия положителен тест за COVID-19. Според изискванията на ЕК валидността на сертификата за преболедуване е не повече от 180 дни след първия положителен тест.