Възможен ли е ден без дим? Само ден. Без любимия вреден навик, аромата на тютюн и облака цигарен дим? Възможно е, убедени са от Сдружение „България без дим“, които днес, в Международния ден без тютюнопушене (15 ноември) призовават пушачите да спрат цигарите поне за ден, а спестените пари да изхарчат за благотворителна инициатива. 


Идеята датира още от 1977 г. когато в САЩ поставят началото на деня без тютюнев дим. Тогава хора по цял свят спестяват пари като не пушат и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето. У нас инициативата е подкрепена от Министерство на здравеопазването.


Цигарите са една от водещите предотвратими причини за болестност и смъртност сред населението. Данните на здравното министерство показват, че 13,5% от всички болести и 12.4% от смъртните случаи у нас възникват вследствие употребата на тютюневи изделия. Изчислено е, че в Европейски мащаб всяка година приблизително 650 000 активни и пасивни пушачи умират преждевременно.Според данни от изготвения от Европейската комисия „Здравен профил за България“, 2017 г. , разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високо в ЕС и е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС. Не по-малко от 28 % от възрастното население, включително повече от един на всеки трима (35 %) мъже, пушат ежедневно.


Равнищата на тютюнопушене сред младежите са сходни и стряскащи: разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС (21 %, след Хърватия), а при 15-годишните момичета 30 % са редовни пушачи, което е най-високото равнище в ЕС. Съгласно оценките на Световната банка цената, която плаща здравната система на дадена държава за последствията за здравето от употребата на тютюневи изделия съставлява между 0,1% и 1,1% от брутния вътрешен продукт в различните страни.


Тази година Министерство на здравеопазването избра за Международния ден без тютюнопушене мотото „Спри сега за по-добро здраве утре”. Кампанията има за цел да информира хората за ефективните методи за отказване от поведенческа и никотинова зависимост, вследствие употребата на цигари. От институцията припомнят, че през цялата година в Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже цигарите. Кабинетите са разположени в Регионалните здравни инспекции в областните градове.