Около 21 хил. деца ще бъдат прегледани до края на годината по Националната програма за профилактика на оралните заболявания на децата до 18-годишна възраст, съобщиха от Българския зъболекарски съюз. За програмата са отделени по 2,6 млн. лева на година.

Заради бюрократични спънки програмата е стартирала през юли тази година. Забавянето се е получило, тъй като е приета от правителството на  миналия мандат едва през април. Затова до края на годината ще бъдат усвоени само половината от определените средства - 1,3 млн. лева, вместо 2,6 млн. лева по бюджет.

Програмата се ръководи от национален координатор,  доц. Мария Куклева от стоматологичния факултет на Медицински университет, Пловдив. Ще бъде подпомагана от 28 регионални координатори.

Прегледите ще бъдат извършени от над 1000 доброволци стоматолози от цялата страна.

Над 80 процента от децата над 6-годишна възраст имат кариес, 12-годишните имат средно между 4 и 7 кариеса, а всеки четвърти 18-годишен е с един изваден постоянен зъб, сочат данни.

В България все още няма цялостно изследване и статистика за устните заболявания при децата. От Българския зъболекарски съюз се надяват, че изпълнението на програмата ще позволи съставянето им.