По случай Деня на родилната помощ (Бабинден) в Специализираната многопрофилна болница за активно лечение по акушерство и гинекология "Майчин дом", Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Георги" и "Пловдив", Медицински комплекс "Д-р Щерев" се състояха празнични посрещания. 

 

Как болниците посрещнаха Бабинден?Университетска СБАГАЛ "Майчин дом" 

 

В болница “Майчин дом” традиционно бе изпълнен ритуалът за здраве “измиване на ръце”. Там той се извършва от вече над 100 годни. От началото на 2022 г. в болницата са се родили 171 бебенца


Изпълнителният директор на акушеро-гинекологичната болница връчи почетни признателни плакети на акушер-гинеколога д-р Димитър Божилов, акушерките Марияна Спиридонова-Евдокимова, Катя Сталева и Йорданка Иванова и младия акушер-гинеколог д-р Васил Димов за признание на отличили се специалисти от болницата през изминалата година. 

 

В празничния ден бе извършена и сложна роботизирана операция по възстановяване на влагалище и тазово дъно при смъкване на влагалището и инконтиненция на урината с участието на водещия американски специалист - урогинекологът от Флорида д-р Бела Кудиш. Тя бе консултант съвместно с проф. д-р Костов.


УМБАЛ "Св. Георги"
 

Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги“ в Пловдив съобщи, че за 2021 г. родените близнаци са 28.

 

Екипът, представен от акушери и гинеколози, неонатолози, анестезиолози, акушерки и санитарки, също пресъздаде обреда от народната традиция за празника, популярен като Бабинден, с отдаване на почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

 

Родените деца от началото на тази година са над 70. Общо през 2021 г. в Клиниката по акушерство и гинекология (АГ) са се родили 1 345 деца, като момичетата преобладават, заяви началникът на Клиниката по акушерство и гинекология проф. д-р Екатерина Учикова, която пожела „здрави бебета и щастливи родители“.

 

Обратно на мнението, че все повече гинеколози предпочитат цезаровото сечение като по-лесен вариант за тях, лекарите в болница „Свети Георги“ съветват бъдещите майки да раждат по естествен начин при липса на медицински индикации за секцио

 

Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ е една от малкото в страната, която предлага и услугата раждане във вода. Предимството на този начин е редукция на болката, напрежението и страха у родилката.

 

УМБАЛ - Пловдив


46 бебета, от които 30 момчета и 16 момичета, проплакаха в АГ отделението на болницата от началото на 2022 г. Децата са с 15 повече в сравнение със същия период на миналата година. Първата двойка близнаци са родени на 5 януари – момче и момиче, заченати по естествен начин.

 

Предсказанието, че през 2022 г. ще се раждат повече момчета се сбъдна веднага – на Бабинден проплакаха 2.

 

Д-р Димитър Йончев, началник на АГ отделението посочи, че през 2021 г. ражданията са започнали да се увеличават през втората половина на годината. В отделението са проплакали 743 бебета, от които 4 двойки близнаци. Той отбеляза, че благодарение на усилията на екипа децата, родени по естествен път са 432, а след секцио – 311. Все повече родилки избират нормалното раждане, което акушер-гинеколозите и акушерките им препоръчват. 

 

В АГ отделението са направени 120 гинекологични операции, от тях 45 са ендоскопски, информираха от лечебното заведение. Очаква се много скоро то да бъде оборудвано с нов ултразвук и с апаратура за лабораторни изследвания за по-прецизна диагностика.

 

Медицински комплекс "Д-р Щерев"
 

Рекорд в броя на ражданията по естествен път по време на пандемията отчитат от Родилното отделение на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Болницата е титуляр в застъпването за нормалното раждане и през последните години с най-висок процент провеждане на раждане по естествен път. 

 

По време на двете пандемични години (2020-та и 2021-ва) в отделението на болницата са станали 1693 нормални раждания, което представлява близо 70% от всички раждания. През месеците на пандемията в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ са се родили общо 2562 бебета – 1371 момчета и 1191 момичета. Както се шегуват лекарите в Родилното отделение в болницата „страхът от вируса в световен мащаб, не пречи на българите да създават новия живот“.

 

Постигнатите 70% раждания по нормален път се случват на фона на разрастващата епидемия от цезарови сечения в България. Според официалните статистическите данни в някои части на страната ражданията по оперативен път достигат до 80%.

 

„Цезаровото сечение е оперативна намеса, която се изисква в определени застрашаващи живота или здравето на бебето и родилката състояния и ситуации и към него трябва да се пристъпва след правилна медицинска преценка и информирано решение от страна на родилката и семейството“, заявява проф. д-р Атанас Щерев. 

 

По думите му няма жена, с редки изключение, която да не може да роди по естествен път, ако бъде емоционално и физически подготвена за това и получи необходимата подкрепа от своите лекари и акушерки в месеците на проследяването на бременността, преди и по време на самото раждане.

 

И в тази болница се проведе ритуала по измиване на ръцете на д-р Валентина Григорова, завеждаща Рисково акушерство. На събитието присъства и проф. д-р Атанас Щерев.