Управителният съвет на Българския зъболекарски съюз (БЗС) ще проведе Годишен форум във връзка с „Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18-годишна възраст в Република България”. 

 

Програмата е на Министерството на здравеопазването с партньорството на Министерството на образованието и науката и на Българския зъболекарски съюз. До тази година през Програмата са минали над 140 000 деца и са поставени силанти на около 500 000 зъба.


 

Реализацията на тази програма има и бъдещи постигнати резултати имат пряко отношение към оралното и цялостното здраве на нашите деца, смятат от БЗС.

 

“Базирана на конкретни данни от изследвания, извършени дейности и анализирани резултати, Програмата представлява стабилна основа за изграждане на навици, действия и цялостна философия, отнасящи се до здравни норми и поведение”, допълват още от Зъболекарският съюз.

 

Д-р Николай Шарков, председател на БЗС и председател на Националния координационен съвет на Програмата, д-р Борислав Миланов, главен секретар на БЗС, д-р Светослав Гачев, зам.-председател на БЗС и член на Националния координационен съвет, д-р Виктория Жекова, ръководител на кампанията за поставяне на силанти, която е част от Програмата, д-р Ирена Божидарова, член на Националния координационен съвет, ще представят резултатите за 2021 г. на Годишния форум. 

 

Те са обобщение от проведените семинари и от силанизирането на детските постоянни зъби в рамките на кампанията за 2021 г. 

 

“Крайният резултат е свързан с по-високо качество на живот и реализация на бъдещето на България – нашите деца. В никакъв случай на последно място е и финансовият ефект, изразен в спестяване на бъдещи средства, които ще бъдат спестени от лечение, свързани с индивидуалното здраве на всеки”, обясняват от БЗС.  

 

В програмата са включени лекции-презентации, сред които “Детето – обект на профилактика”. Нейн модератор ще е д-р Николай Шарков - катедра „Детска дентална медицина“, Факултет по дентална медицина към Медицински университет-София. 

 

За “Възможности на лазерите за дентална профилактика” ще разкаже проф. д-р Ани Белчева, д.м. - зам.-ректор по учебна дейност, ръководител на Катедра по детска дентална медицина, ФДМ, МУ-Пловдив. 

 

Лектор по време на презентация “Антропометричен статус и зъбен кариес при деца от 6 до 12 години”  е доц. д-р Лилия Дойчинова, д.м. – катедра „Детска дентална медицина“, ФДМ, МУ-София. “Кариес на ранното детство” ще представи проф. д-р Радосвета Андреева-Борисова, д.м.н., ръководител на Катедра по детска дентална медицина, ФДМ, МУ-Варна.

 

“Поставяне на силанти на първите постоянни молари на деца от 5 до 8 г. - цел, методика и резултати”  е темата, която д-р Виктория Жекова, д.м., ще представи. 

 

Лектори на “Ефективност от силанизирането на първите постоянни молари като част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 години в Република България, програма на Министерството на здравеопазването” ще бъдат д-р Светослав Гачев и д-р Ирена Божидарова.

 

“Нека всички заедно да покажем своята съпричастност към здравето на децата на България!” Това призовава Българският зъболекарски съюз.