Българският лекарски съюз сезира Столичната комисия по професионална етика поради неверните твърдения на доц. Атанас Мангъров, изказани в национален ефир, че загиналите 564 души са починали, защото са ваксинирани.

 

“Разликата между „починали ваксинирани“ и „починали, защото са ваксинирани“ може да е само една дума, но тя прави казаното от доц. Мангъров  откровена лъжа.  Лъжа, която си “играе” със страховете и притесненията на хората”, категорични са от Българския лекарски съюз.


 

Според официалната информация, публикувана от Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата в България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу Covid-19 и смъртен изход. Девет са случаите от началото на ваксинационната кампания, в които е подозирана връзка между поставяне на ваксина срещу Covid-19 и смъртен изход, като в нито един от тях връзка не е доказана, предава Българският лекарски съюз, позовавайки се на данните, публикувани на официалния сайт на Здравното министерство.

 

Според лекарското съсловие с изказванията си, “подкрепени от псевдонаучни аргументи, доц. Мангъров погазва етичните принципи на лекарската професия”.

 

Публичното говорене на лъжи, изречени от медицинско лице, уронва престижа на цялото съсловие, обърква хората, всява страх и насажда агресия сред обществото. През последните дни, като резултат от подобно говорене, станахме свидетели на два случая на нападнати медици в Русенско, допълват още от Съюза.

 

Припомняме, че Българският лекарски съюз вече сезира Прокуратурата на Република България и настоява за незабавни действия отстрана на компетентните органи заради упражнената вербална и физическа агресия срещу д-р Ивайло Иванов в кабинета му в Ново село, Русенско.

Управителният съвет на Българския лекарски съюз очаква Етичната комисия към Столична лекарска колегия да се произнесе в най-кратки срокове по казуса. 

 

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България също настоява отговорните институции да вземат мерки за осигуряването на безопасна работна среда за лекарите.

“Разпространението на фалшиви твърдения не трябва да остава без последици, а когато те са изречени от лекар е резонно да се замислим дали той е достоен да носи тази титла”, категорично заявяват от БЛС.

 

Припомняме, че броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу Covid-19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано. Само за последните 14 дни 93,12% от починалите от Covid-19 граждани не са били ваксинирани, уточнява здравното ни ведомство.