Българският лекарски съюз (БЛС) е потресен от жестокото убийство на 72-годишния фелдшер в здравната служба на тополовградското село Орешник. Това написаха от съсловната организация в своя официална позиция до медиите, след тежкото престъпление.


Фелдшерът на селото, 72-годишният Димитър Факиров, беше открит мъртъв в кабинета си вчера – 8 октомври, сутринта. Основният заподозрян за тежкото престъпление е бивш член на френския легион Иван Пачелиев. Той беше задържан от Специализирания отряд за борба с тероризма, след като е опитал да прикрие следите си. Според разследващите има категорични доказателства, че Пачелиев е извършителят на убийството. Иззети са и видеозаписи, но той все още не е направил самопризнания.


В позицията на Лекарския съюз е записано още: „Съсловната организация изразява безпрекословната си подкрепа към близките на Димитър Факиров. Подобна жестокост, отнела живота  на медик, посветил десетилетия, за да помага на хората е необяснима, неприемлива и извън границите на човешкият разум.Съсловната организация не веднъж е осъждала всяка форма на физическа и вербална агресия над медицински лица, неведнъж е заявявала, че е недопустимо медиците да стават заложници на собственото си призвание и докато се борят да спасят поредния човешки живот, да бъдат принуждавани да защитават своя собствен.


Случилото се в село Орешник обаче не е поредната проява на осъдително и неприемливо отношение към представители на медицинското съсловие, а жестоко, потресаващо потъпкване и преминаване на всички човешки и морални граници.


Български лекарски съюз подкрепя бързите действия на институциите, които за няколко часа задържаха и предстои да повдигнат обвинение “за убийство на медицински специалист, при и по повод изпълнение на служебните му задължения”. Съсловната организация ще  настоява законовият инструментариум да бъде приложен с цялата му строгост“.