Българският лекарски съюз (БЛС) не е съгласен с премахването на изискването за “зелен сертификат” и е готов да излъчи свои представители, притежаващи нужната експертиза и познания, в работната група за справяне с Covid пандемията, която ще бъде сформирана от министър-председателя Кирил Петков

 

Българският лекарски съюз следи наскоро отворилия се дебат “за“ и “против” изискването за притежание на “зелените сертификати” при посещение на обекти от обществено значение, работни места, образователни институции и т.н. Съсловието твърди, че активно се интересува и от дискусията за това какви трябва да бъдат въведените мерки за овладяване на епидемията от Covid-19 у нас.


 

Припомняме, че миналата седмица пред Народното събрание се състоя протест срещу “зеления сертификат”. Акцията бе организирана от политическа партия “Възраждане”, като след нея съществуващото обществено напрежение по повод противоепидемичната “зелена” мярка, се наслои. 

 

Дни след протеста излезлият от карантина министър-председател Кирил Петков се срещна със заместник-председателя на “Възраждане” Цончо Ганев, Петър Петров и доц. Атанас Мангъров. Идеята бе да се даде гласност на опозиционната страна, като към момента дебатът продължава. 

 

“За пореден път, на фона на засилващия се натиск върху здравната система, на фона на близо 33 000 загубени човешки животи, сред които и тези на над 170 колеги - медици, ставаме свидетели на това как науката и фактите бяха оставени на заден план”, категорични са от Българския лекарски съюз. 

 

Според лекарското съсловие се дава гласност на определени личности, чиито тези се основават на псевдонаучни аргументи и се насажда погрешно внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения. “Работа, но и задължение на медиците е да представят безпристрастна и научно доказана информация”, заявиха от БЛС. .

 

“Ваксината е единственият известен засега начин да се защитим от коварната болест. Ние, лекарите, вече дадохме пример и над 75 процента от нас се ваксинираха, заедно с преболедувалите колеги, защитените медици сме около 90 на сто.

 

Зеленият сертификат не трябва да бъде отменян, особено по време на разгара на петата вълна. Нещо повече - у нас той беше въведен със закъснение”. Това е категорично становище на Съюза, публикувано на официалния му сайт, вследствие на гореспоменатите последни събития.