Специалисти от Българския Червен кръст (БЧК) ще предоставят безплатни онлайн консултации на всички хора, които изпитват стрес и тревожност в резултат на пандемията от Ковид-19.

 

Българският Червен кръст ще предлага психологическа подкрепа чрез своя национален онлайн чат. Той е достъпен на уебсайта на организацията за всеки, който има нужда да сподели своите притеснения и безпокойство.


 

Специалисти по психосоциална подкрепа ще провеждат директна консултация в чата всеки работен ден от 12:00 до 14:00 часа.

 

Нуждаещите се от психологическа подкрепа могат да изпращат своите въпроси и съобщения по всяко време в чата, като в рамките на посочените часове всеки, отправил своето запитване, ще получи отговор.

 

Онлайн чатът е една от ключовите активности по програмата „Дейности в отговор на Ковид-19“ на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

 

Тя се финансира от Американската агенция за международно развитие.

 

Чрез онлайн чатът, освен да потърсят подкрепа за затруднения, свързани с пандемията, хората ще могат да получат и психологическа консултация. При нужда консултант от екипа на БЧК ще се свърже лично с всеки нуждаещ се и ще му предостави информация за квалифициран психолог.

 

Консултациите са безплатни, като е необходимо единствено да се попълни декларация за желание за участие.

 

„Настоящата ситуация на социална изолираност и обществена несигурност има значително отражение върху психическото здраве на хората. Затова една от нашите най-важни цели е да помогнем на българите да се справят със стреса и притесненията, характерни за тези необичайни времена – сподели Деница Баръмова – координатор на програмата „Дейности в отговор на Ковид-19“.

 

Малко по-рано през годината БЧК стартира и информационната кампания „Направи го за тези, които обичаш“, в рамките на която предоставя надеждна и актуална информация за развитието на пандемията.

 

От януари може да се изтегли и безплатното приложение на БЧК за оказване на Първа помощ. То може да бъде изключително полезно в различни животозастрашаващи ситуации и особено в настоящия момент, когато сме социално изолирани заради пандемията.

 

Приложението може да се използва и в зони без Интернет.

 

Някои критични ситуации, за които приложението съдържа указания за Спешна помощ, са свързани с алергии, клинична смърт, задавяне, изгаряне, инсулт или инфаркт.