Млади български учени ще разкажат за свои иновативни разработки, включващи биологичноактивни вещества от билки, раци, рапани и охлюви, по време на научната конференция "Екологични продукти за здравето".

 

Това разкри проф. Павлина Долашка от Института по органична химия към БАН в предаването "Бизнес старт" по телевизия BlooombergTV Bulgaria.  


 

Конференцията "Екологични продукти за здравето" ще се проведе в периода 4-8 октомври в гр. Велинград и ще привлече млади учени от цялата страна.

 

Проф. Долашка посочи, че по време на събитието ще бъде обсъден ефектът от българските източници и суровини в продукти с антитуморен и антибактериален ефект.

 

Те ще послужат за разработването на нови лекарства и хранителни добавки. По думите ѝ тези вещества могат да послужат за лечението на паразити, алцхаймер и други заболявания.

 

"В момента работим по много теми. Една от тях е антивирусният ефект на вещества, изолирани от раци, рапани и охлюви. Ще тестваме и гел за кожен тумор и за тежки рани".

 

Разработките се осъществяват в рамките на националната научна програма „Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина (БиоАктивМед)“, която е финансирана от Министерството на образованието и науката.

 

Основната цел на програмата е използването на екстракти от природни източници от България за превенция и подпомагане на терапията на някои заболявания.

 

Специфичните цели на програмата са насочени към разработване на алтернативни подходи за борба с инфекциозни, невродегенеративни и злокачествени заболявания.

 

Разговорът можете да проследите във видеоматериала