Учени от Велико Търново изобретиха устройство, което може да се окаже един от инструментите в борбата с новия коронавирус. В основата на изобретението им, стои ултравиолетовата светлина, за която е доказано, че унищожава всички микроби в организма. Екипът твърди, че лампата може да помогне в лечението както на възрастни, така и на деца, а освен за лечение на коронавирус може да бъде в помощ и при сезонните грипове.


Предстои разработката да получи патент. Любопитното около бактерицидната лампа, разработена от Петко Ганчев и Марин Млеченков, е че убива вирусите още преди да са стигнали до носоглътката. Затова двамата твърдят, че освен за лечение, тя може да бъде използвана и като превенция срещу COVID-19.  


„За новия коронавирус ни трябва точно това, което е до носоглътката, да бъде убито като вирус и бактерии“, каза Петко Ганчев пред Bualgaria ON AIR.„Получаваме индуктивно захранване на лампата и се йонизира газа, който е вътре в самата лампа. Така тя започва да свети с обем“, обясни още изобретателя.


Двамата български учени от Велико Търново твърдят, че вече имат предложение от Шанхайския университет за масово производство. „Хората искат да правят по 1 млн. UV лампи на месец. С цел да се намали тази паника и страх сред хората“.


Документите за изобретението вече са подадени в патентното ведомство и очакват да преминат одобрение на втори етап.


Припомняме, че в началото на юни Министерство на образованието и науката заяви, че ще финансира с близо 2 млн. лв. научни изследвания, свързани с пандемията от COVID-19. На електронния сайт на Фонд „Научни изследвания“ вече е обявен конкурс за осъществяване на нестопанска научна дейност за фундаментални научни изследвания за придобиване на нови знания във връзка с пандемията от COVID-19.


Сред целите на проекта са повишаване на количеството и качеството на фундаменталните научни изследвания, свързани с COVID-19 като проблем от национално и световно значение.