Българското високоиновативно стартиращо предприятие I Rise Mechanics създаде в края на 2019 г. робот, който помага на хора с гръбначни наранявания да се изправят.

 

Проектът OmniBot се бори за гласа на публиката в най-голямото независимо стартъп състезание в света. Гласуването вече е в ход, а победителите ще станат ясни на 27 януари, предава БНР.


 

Българско изобретение дава свобода на хора с гръбначни увреждания и се съревновава със стартъп компании от цял свят.

 

Всяка година в света настъпват между 250 и 500 хил. инциденти, които водят до обездвижване на долните крайници на различни хора.

 

Средната им възраст е 39 години и половина, което означава, че повечето са физически активни и в работоспособна възраст.

 

Една от тях е Силвия Василева, което преди около 7 години пада от дърво, наранява гърба си и това довежда до параплегия - увреждане на гръбначния мозък, което засяга движението и усещанията в краката.

 

Тъй като повечето от помощните средства за хора с гръбначни наранявания са предназначени само да ги преместят от седнало положение, но не и да насърчат някакво друго движение, съпругът на Силвия - Любомир Василев, заедно с няколко приятели и съмишленици, се захваща с разработката на устройство, което да ѝ позволи да се изправя.

 

Седналото положение не е типично за човека, а продължителният престой на човешкото тяло в инвалидна количка води до неизбежни доживотни здравни проблеми като тромбоза на вените, инфекции на пикочните пътища, мускулни спазми, остеопороза, декубитални рани, хронична болка, дихателни увреждания и много други.

 

Десет месеца след началото на проекта, през 2019 година се появява първият по рода си български робот за хора с гръбначни увреждания

 

Освен Силвия и съпругът ѝ, в екипа влизат още няколко души. Механик е Димитър Ортаков, който е познат и като механик на българския екипаж на Рали Дакар 2012 г.

 

Omnibot e първото по рода си изправящо помощно средство у нас, което доказва, че по технически възможности страната ни не отстъпва на останалия свят, коментира неговият създател пред Bloomberg TV Bulgaria.

 

Той може да се движи във всички посоки, включително и странично, и осигурява изключително лесно прехвърляне от и към инвалидната количка, мебелите у дома и дори в автомобил.

                            

Екипът вече е патентовал робота си и се е съсредоточил върху започването на серийно производство.

 

Вижте как работи OmniBot в следния клип.