Българският лекарски съюз (БЛС) отправи апел към директорите на лечебни заведения, специалитите по здравни грижи и работещите в спешна помощ на 7 април да се почете паметта на медиците, загубили битката с Ковид-19.

 

В специално писмо Лекарският съюз приканва всички медици да запазят едноминутно мълчание точно в 12:00 часа на 7 април, а сирените на линейките да бъдат включени.


 

На 7 април по традиция се отбелязва Световния ден на здравето, който има особено дълбок смисъл през тази година заради безпрецедентната ситуация, в която светът бе поставен заради пандемията от Ковид-19, посочват от БЛС.

 

„Към черните списъци на хората, изгубили битката с Ковид-19, се добавят и имената на над 120 колеги, които до последно и с достойнство, изпълняваха своя професионален и морален дълг, но загубиха битката за собствения си живот“, пише в призива на БЛС.

 

От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и ВМА обявиха, че ще подкрепят инициативата на Българския лекарски съюз. Медицинските сестри и лекарите от ВМА ще почетат паметта на починалите от коронавирусна инфекция техни колеги.

 

„Нека медиците, които имат възможност, да излязат пред лечебните заведения в 12:00 часа, за да почетат паметта на колегите си с едноминутно мълчание и вой на сирени от линейки“, призоваха и от съсловната организация на специалистите по здравни грижи.

 

Световният ден на здравето се отбелязва ежегодно на 7 април, за да насочи общественото внимание към специфична здравна тема, която засяга хората по целия свят. Датата 7 април отбелязва годишнината от основаването на Световната здравна организация (СЗО) през 1948 г.