Трийсет доброволци, сред които спешни медици, травматолози и медицински сестри, заминават за Турция в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение на 6 февруари 2023 г.

 

Медиците са от ЦСМП София, УМБАЛ „Св. Анна“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” и Специализираната болница по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“. Те ще оказват помощ както в местни лечебни заведения, така и в полеви болници.


 

Екипът на Министерството на здравеопазването комуникира с ресорните власти в Република Турция. Очаква се актуална информация за необходимостта от изпращане на специализирана медицинска помощ.

 

Междувременно Българският червен кръст обяви кампания за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите от земетресението както в Турция, така и в Сирия.

 

В момента най-неотложни са нуждите от нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки, ново спално бельо; нови топли завивки; неизползвани хигиенни материали (за лична хигиена).

 

Организацията се обърна за съпричастност към фирмите-производители, като ги призова да подкрепят кампанията, както с изброените артикули от първа необходимост, така и според възможностите си със семейни палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери и батерии.

 

Даренията за София се приемат в 9-та Районна служба на ПБЗН ж.к. „Люлин“ 10, бул. "Д-р Петър Дертлиев" 1989 от 9:00 ч. до 18:00 ч., както и в областните организации на БЧК. Всички дарения ще бъдат директно транспортирани за пострадалите райони и следва да отговарят на санитарно-хигиенните изисквания.

 

Българският червен кръст откри и специална банкова сметка в лева за набиране на финансови средства в помощ на пострадалото население в Турция и Сирия:

 

IBAN: BG64UNCR76301078660913

 

За пострадалите от земетресението в Турция и Сирия

 

Всеки може да подкрепи кампанията на БЧК и с SMS на стойност 1 лв. на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

 

Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) отправи спешен призив/Апел в размер на 200 млн, шв.ф. - 80 мил. шв. фр. за подкрепа на пострадалите в Сирия от Сирийския арабски червен полумесец и 120 мил. шв. фр. за подкрепа на пострадалите в Турция от Турския червен полумесец.

 

Веднага бяха отпуснати 3 млн. шв. фр. от Спешния фонд за бедствия на МФЧК/ЧП. В знак на солидарност БЧК превежда 5000 шв. фр. в отговор на Спешния Апел.