Първите две операции у нас – ендоназална синус хирургия с навигационна система, бяха направени тази седмица в Стара Загора. Те бяха извършени от екипа на д-р Петър Руев.

 

„По време на операциите, както с всяка навигационна система, е визуализирано положението на инструментите (на върховете им) на екрана във всеки един момент.


 

Виждаме това чрез компютър томограф – скенер за околоносни кухини. Прави се по определена схема, протокол“, обяснява медикът.

Никъде другаде в България към момента няма такава апаратура.

 

В света е приложима от 15 години в развитите държави. На много малко места разполагат с шейвърна система - силови инструменти от типа на бормашина, аспиратори, която се навигира.

NEWS_MORE_BOX

 

„Ние разполагаме и с нея“, посочва д-р Руев.

 

Представители на фирмата – създател на системата, са били тук за пускането й, присъствали са на операциите и системно ще гостуват за обучение, поддръжка, наблюдение.

 

На 26 юни в Стара Загора пристига немският УНГ-хирург проф. Щефан Дацерт.

 

Той е директор на Университетската клиника в Бохум – един от официалните Центрове за кохлеарни имплантации в Германия. Д-р Руев и немският професор отново ще правят кохлеарни имплантации на пациенти на 27 и 28 юни в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Стара Загора.