Според проф. Надка Бояджиева, шеф на Катедрата по фармакология и токсикология към Медицинския университет в София, е дошъл краят на драстичните диети. Вече хората ще отслабват не с гладуване, а похапвайки полезни храни.  Български учени откриха как да "укротят" хормона на глада – грелин. Доскоро се смяташе, че този хормон, който се отделя от стомашните жлези, има отношение само към хормона на растежа. През 2000 г. обаче японски учени доказаха, че грелинът отговаря също и за апетита.През 2003 г. у нас започва експеримент първо с угоени бели мишки, а после и с пациенти с наднормено тегло. Резултатите са изумителни – експериментът установява, че някои храни помагат на организма да се отърве от излишните килограми без глад.
 


Експерименталните изследвания показват, че хормонът на глада грелин е в пряка връзка с още един хормон – лептина. Когато човек похапне, нивото на грелина пада, а на лептина се увеличава. При хората с наднормено тегло грелинът е в по-ниски стойности заради повечето мазнини в тялото. Заради нарушения баланс между двата хормона те поглъщали все повече храна, дори и да не усещат глад. Учените открили, че приемът на храни с нисък гликемичен индекс води до увеличаване на грелина и възстановяване на равновесието. Въпросните храни не водят до рязко повишаване на гликозата в кръвта. Сред полезните храни са всички бобови растения – леща, грах, зрял боб и зелен фасул. Същo така ядките, киселите плодове като ябълки, вишни, джанки и др., а и пълнозърнестите хлябове, особено ръженият. Храни с висок гликемичен индекс са белият хляб, картофите, оризът, сладките плодове, особено гроздето и крушите.
В началото на проучването били правени експерименти с угоени бели мишки. Гризачите били разделени на две групи – на едната давали фъстъци, на другата – ориз. Оказало се, че мишоците, които гризкат фъстъци, започнали да отслабват по-бързо от другите. Причината е именно в това, че фъстъците не водят до рязко повишаване на захарта в кръвта.
Според проф. Надка Бояджиева започва нова ера в храненето. Нейният екип доказал научната теза с изследване на 45 души с наднормено тегло. Групата, която поемала от стимулиращите храни, успяла да смъкне за 8 седмици 4-5 килограма. Това е много добър резултат, смята специалистката. Учените подчертават, че рязкото и бързо отслабване с глад носи голям стрес на организма. Освен че намалява имунитета, той обърква работата на всички системи и нарушава баланса между тях.Семейни лекари и специалисти ще бъдат обучавани по европейски проект как да диагностицират и лекуват социалнозначими болести, сред които и затлъстяването, разказа проф. Бояджиева. Докторите ще изписват специални диетични режими, с които шишковците ще отслабват с удоволствие. Освен България в проекта са включени Испания, Италия, Великобритания, Германия и Португалия. Обучителните курсове ще стартират тази година и ще продължат до 2011 г. Еврокомисията предвижда да финансира проекти, които да стимулират производителите да предлагат полезни храни.