Уникална демонстрация на 3D хирургия на живо ще бъде черешката на тортата на предстоящия ХI Европейски конгрес по роботизирана хирургия SERGS 2019 у нас. Мотото на международната конференция е „Отвъд границите“ и ще събере за първи път в България елита от професионалисти в най-високотехнологичното лечение в света.


Събитието се организира в София от 26 до 28 септември 2019 г. под егидата на лидера в роботизираната хирургия в България – Медицинския университет в Плевен (МУ–Плевен). Иновации, уникални технологии, демонстрации на живо и ценен професионален обмен на успешни практики са основните акценти в програмата. За първи път в европейския форум по роботика ще участва и известния Световен отбор (SLS World Team) от топ хирурзи на Световната лапароскопска асоциация със специална интерактивна сесия „Хирургически изненади“. Лекции за своя опит и бъдещето на високите технологии в медицината ще изнесат проф. Робърт Холоуей, проф. Камран Нежат и проф. Ричард Сатава.


Уникалната 3D демонстрация на робот-асистирана хирургия на живо пък ще се реализира от МУ–Плевен с обучителна цел по европейски проект, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и Европейския фонд за регионално развитие. Заедно с нея ще бъдат представени и две операции на живо, излъчвани в 3D формат от високотехнологичната Университетска болница „Света Марина“ – Плевен. Едната ще бъде робот-асистирана операция, която ще извърши екипът на проф. д-р Григор Горчев, а втората – фокусирана ултразвукова хирургия на живо чрез прилагане на иновативната „хайфу“ технология от екипа на доц. д-р Добромир Димитров.„Когато преди 4 години след много сериозна селекция в Париж, Франция спечелихме домакинството на България на този международен форум, знаехме каква отговорност поемаме пред медицинската общност у нас и в световен мащаб. Затова днес, когато вече сме финализирали програмата на конференцията и в нея откликнаха да се включат най-големите специалисти в гинекологичната хирургия и топ технологични компании за роботизирана апаратура и иновации, знаем, че сме постигнали максималното да представим страната ни и добрите практики тук по правилния начин“, сподели проф. д-р Григор Горчев, Президент на ХI Европейски конгрес по роботизирана хирургия.


Форумът ще се състои в рамките на три дни в аудиториите на СУ „Св. Климент Охридски“ и се очаква в конгреса да вземат участие над 300 специалисти от Европа, Америка и Китай, както и много български лекари и студенти по медицина.