В рамките на Международния панаир Пловдив Българският фармацевтичен съюз проведе най-голямото събитие за фармацевтичното съсловие у нас – Български фармацевтични дни.

 

Форумът, който се организира за осми пореден път, дава възможност не само за среща на магистър-фармацевтите, но и за провеждането на широка дискусия по проблемите в сектора.


 

Темата на научната сесия тази година беше „Ролята на фармацевта за контрол на рисковите фактори за хипертония“.

 

По време на форума беше организирана дарителска акция в подкрепа на жертвите на наводненията в Северна България. Събраните 1100 лв. бяха предоставени на Регионална фармацевтична колегия – Варна и с тях са закупени противопрахови маски, гумени ботуши, санитарни материали и медикаменти от първа необходимост за пострадалите.

 

Основните участници в Българските фармацевтични дни са магистър-фармацевти от всички 28 регионални фармацевтични колегии на БФС, представители на държавни институции и академичната общност, експерти в областта на здравеопазването, дистрибутори и производители, които представиха свои лекарствени и медицински продукти в панаирна палата №6.

NEWS_MORE_BOX

 

Специални гости бяха Ян Смитс - зам.-председател на Фармацевтичната група на ЕС, който участва с лекция за новата роля на фармацевта в общественото здравеопазване в Европа и представители на EurHeCa.

 

Събитието маркира и старта на реализирането на проекта за създаване на Европейска професионална карта за членовете на БФС.

 

Картата е инструмент за идентификация на магистър-фармацевтите и ще им дава достъп до различни електронни услуги.

 

Форумът е от изключителна важност за съсловието, защото получава най-високата възможна акредитация от Комисия по качество на БФС и е част от продължаващото обучение на магистър-фармацевтите в България.

 

На тържествена церемония в събота бяха връчени награди за Регионална фармацевтична колегия на 2014-та, магистър-фармацевт на годината, както и за девет категории продукти, оценени от независима експертна комисия.