Българската педиатрична асоциация връчи своите първи годишни награди. Официалната церемония, която се състоя в София, събра на едно място медицински специалисти, известни обществени и политически личности, представители на неправителствени организации и на бизнеса. 

 

Водещ на церемонията бе актрисата Янина Кашева, която участва в хитовия сериал „Откраднат живот“ в ролята на педиатърката д-р Кръстева. 


 

Наградите бяха в три основни категории. Клиниката по детска клинична хематология и онкология към УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“ получи отличието за цялостен принос в развитието на педиатрията в България. Клиниката заслужава тази награда не само защото тази година се навършват 20 години от осъществяването на първата трансплантация на хемопоетични стволови клетки в България, но и защото е абсолютното доказателство, че високотехнологичните дейности в областта на педиатрията, които се извършват по света, могат да се извършват и у нас, каза доц. Кирил Калайков, който връчи наградата на проф. д-р Искра Христозова. 


Д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание и депутат от ГЕРБ, бе наградена за личност, ангажирана с каузата на детското здравеопазване.

NEWS_MORE_BOX

 

„Моята професионална съдба е обвързана с педиатрията повече от 25 години. За мен е чест да получа тази награда. Сега отговорността ми като политик, който може да въздейства на процесите, е още по-голяма. Убедена съм, че само в дискусия, в консенсус, в съвместна работа могат да бъдат намерени решения на проблемите в здравеопазването, които са се натрупали с годините. Гарантирам, че ще положа усилия това да се случва.  Българските деца трябва да имат достъп до добра педиатрична помощ, която да гарантира тяхното здраве, а и по-добро бъдеще на България. Инвестицията в бъдещето в голяма степен е дело и на педиатрите“, каза тя.
  
С награда за социално отговорна компания в областта на детското здравеопазване бе отличена компанията ГлаксоСмитКлайн.