За страната ни е осигурена апаратура за диагностика, лечение и проследяване на ретинопатия на недоносеността, благодарение на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, която преминава под патронажа на президента на България Румен Радев.

 

Достъпът до апаратурата е един от факторите за подобряване на грижата и намаляване на случаите с тежко зрително увреждане и слепота при бебета в България. Това обясни председателят на Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика проф. д-р Александър Оскар. 


 

Това стана ясно по време на форума на дружеството, който премина под патронажа на президента г-н Румен Радев надслова „Ретинопатия на недоносеността – за бъдещето на нашите недоносени деца“.

 

„Реализирането на този значим форум доказва стремежа към споделяне на знания и опит, което спомага за иновативни решения и нови хоризонти на развитие на медицинската наука. Уверен съм, че изводите от дискусиите ще допринесат за следването на най-високите стандарти в областта на детската офталмология“, заявява Радев в поздравителен адрес.

 

„Ретинопатията на недоносените деца е един изключително сериозен проблем, който вие упорито се стараете да решите и съм щастлив, че тя вече не е водеща причина за зрителна инвалидизация в тази възраст именно благодарение на усилията на българските неонатолози и офталмолози“, подчертава в своя поздрав председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев. 

 

„Вашето посвещение на съвременното лечение на ретинопатията е пример какво могат да постигнат лекарите, когато каузата им е толкова значима, а познанията широки и се надграждат непрекъснато, когато в безсънната им битка за зрението на децата няма непостижими цели, граници и невъзможни пътища“, пише още в адреса от Народното събрание.

 

„Който дава зрение, дава живот. Всеки решен здравословен проблем е голям успех – за детето, за родителите му, за обществото. Но проглеждането е като да дариш нов живот. Иновациите и технологиите днес правят чудеса, но те са невъзможни без добрите лекари“ – тези думи към форума отправи кметът на София Йорданка Фандъкова. 

 

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров изтъкна, че медицината е наука, в която постиженията са колективни и напредъкът по отношение на ретинопатията на недоносеността е ярък пример за това. „Истината е, че ако няма колаборация между неонатолози, детски офталмолози, педиатри, анестезиолози и други навременната диагностика и лечението на това социално значимо заболяване няма да бъде успешна“, заяви д-р Маджаров. Към думите му се присъедини и проф. Ива Петкова, председател на Българското дружество по ретинология, с което специалистите по детска офталмология си сътрудничат тясно.

 

„През последните 20 години с общите усилия на неонатолозите и офталмолозите успяваме да се преборим преждевременно родените деца да нямат сериозни усложнения и увреждания на зрението“, допълни проф. Оскар.