В помощ на децата с тежки заболявания и увреждания ще премине 16-то издание на „Българската Коледа“. Благотворителната инициатива беше официално открита от президента Румен Радев в Стара Загора. „Усилията ни тази година са насочени в помощ на деца с тежки заболявания и увреждания. Резултатите от новите медицински технологии и методи стават все по-добри, но има редица заболявания, където това е недостатъчно, където трябва едно продължително лечение, където трябва социална подкрепа”, сподели държавния глава.


За 15 години „Българската Коледа“ е подпомогнала стотици деца с тежки и хронични заболявания. През 2017 г. събраните 2,6 млн. лв. са дарени за диагностика, лечение и рехабилитация 505 деца и е купена медицинска апаратура за 22 лечебни заведения в цялата страна - университетски и многопрофилни болници, рехабилитационни центрове и домове за медико-социални грижи. „Спасеният детски живот се нуждае от продължителна грижа, за да бъдат предотвратени евентуални хронични заболявания и усложненията от тях. Поддържането на здравето на спасените деца изисква усилия за дълъг период от време, дори през целия живот, като в повечето случаи това е сериозно предизвикателство - както за лекарите, така и за техните семейства. При много от тези деца се налага системна медицинска грижа, постоянен медицински контрол, медикаментозно поддържащо лечение и много често продължителна, специализирана рехабилитация“, припомнят от Президентството. 


„Българската Коледа“ не би била възможна и без подкрепата на хиляди добродетелни българи, подчерта президента Радев. От началото на кампанията до днес над 3 000 индивидуални дарители и 420 компании, и организации са направили дарения на обща стойност 1 917 000 лeвa. В полза на кампанията до този момент са изпратени 555 000 кратки съобщения на стойност 1 лв., като дарената сума от тях е общо 555 000 лв.Успехът на кампанията се дължи и на участието на известни личности, помогнали за популяризирането й - артисти, спортисти, режисьори, сценаристи и др. Всички те традиционно взимат участие в коледния благотворителен концерт и помагат идеите на кампанията да достигнат до повече хора.