„В подкрепа на спасения детски живот“. Това е темата на новото издание на инициативата „Българската Коледа". И тази година много известни личности застават зад каузата. Те ще участват в традиционния благотворителен концерт под патронажа на президента Румен Радев. Събитието, което набира средства за закупуването на апаратура и лечението на деца със различни здравословни проблеми, ще се състои на 25 декември в Народния театър „Иван Вазов“

 

Всички присъстващи в залата и зрителите пред телевизионните екрани ще чуят и специално написаната за „Българската Коледа“ песен. Тя е дело на певеца и музикант Добрин Великов – Дони и ще бъде изпълнена от група „Фондацията“, Нети, Михаела Филева, Графа, Вокална група "Бон-Бон" и Софийската филхармония. 


 

За 14 години „Българската Коледа“ е помогнала на хиляди недоносени деца, такива с тежки заболявания, с вродени малформации, малчугани, които са преживели тежки инциденти, инфекции, и други. Грижите за тях не трябва да спират, за да може те да се чувстват все по-добре, да има по-малко случаи на тежко инвалидизиране сред тях или загуба на безценен детски живот. Именно заради това тазгодишното издание на благотворителната инициатива е насочено към спасения детски живот, към грижата за продължителното лечение и активна рехабилитация.

 

Новите методи на диагностика позволяват навременно откриване на заболяванията и прилагане на лечение, водещо до спасяване на живот. За много родители поддържането на живота на техните деца е предизвикателство и затова те се нуждаят от подкрепата на държавата. Специализирана рехабилитация, скъпооструващи медикаменти, постоянен медицински контрол, са нещата, без които не могат хиляди българчета. Тук на помощ идва благотворителната инициатива. 

 

 

През 2018 г. „Българската Коледа“ иска да подкрепи продължителното лечение и рехабилитация на деца, засегнати от хронични заболявания и увреждания. Това ще стане чрез осигуряването на медицинска апаратура за специализирани болници за рехабилитация в страната– СБРДЦП „Св. София”, СБР-НК ЕАД - филиали Банкя и Момин проход, СБР-Котел, центрове за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания в съществуващите в момента ДМСГД в Бургас, Варна и Стара Загора, ДСБПЛРББ "Царица Йоанна"- гр.Трявна. Друга част от парите на дарителите ще отидат за университетските болници, където се насочват за консултации и лечение трудните в диагностично и лечебно отношение деца. Те разполагат със квалифицирани специалисти и високотехнологично оборудване, което може да осигури медицинска грижа за децата с тежки хронични заболявания и увреждания. Ще бъдат подкрепени и УМБАЛСМ „Пирогов“, СБАЛДБ ”Проф. Ив. Митев”– гр. София, УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД гр. Пловдив, УМБАЛ „Света Марина“ - гр. Варна, МБАЛ „НКБ” и други. 

NEWS_MORE_BOX

 

Общо 474 деца с тежки хронични заболявания са подпомогнати със средства от „Българската Коледа“ през 2017 г.  Сумата, дарена за тяхното лечение влиза на общо 702 895 лв. Благодарение на кампанията 30 лечебни заведения в страната получиха жизненоважна медицинска апаратура на обща стойност 1 766 774 лв. 

 

Ето как да станете част от благотворителната инициатива:

 

  • Изпратете SMS на кратък номер 1117 за М-Тел, Vivacom и Telenor. С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда. За абонати по договор стойността на един SMS е 1 лв. За потребители на предплатени услуги на всички мобилни оператори стойността е 1,20 лв. с ДДС. 
  • Обадете се на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и Mtel. С всяко обаждане помагате с 1 лев на дете в беда. Стойността на всяко обаждане е 1 лв. 
  • Направите банков превод на: Получател: БНТ, за „Българската Коледа“; IBAN: BG13UBBS80023300186210; BIC код: UBBSBGSF; Банка: Обединена българска банка. 
  • Дарете средства чрез ePay.bg. Необходимо е да имате регистрирана в ePay.bg банкова карта или микросметка. За дарение чрез микросметка не се начисляват такси. При дарение чрез дебитна или кредитна карта ще ви се удържи автоматично такса за транзакцията според тарифата на банката - издател на картата. Можете да използвате и международна кредитна карта.