Голямата цел на 17-то издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ е осигуряването на високотехнологична медицинска апаратура за диагностика, лечение и рехабилитация на нуждаещите се деца. Темата на поредното издание - „Да дарим бъдеще на болните деца“, анонсира президентът Румен Радев преди дни и изрази надежда за повече здрави деца и спокойни семейства.


Днес първото дарение от „Българската Коледа“ вече пътува към Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив, съобщава БНТ. Високотехнологичната техника, осигурена от инициативата, е предназначена за нуждите на отделенията по неонатология и по гастроентерология в детската клиника в здравното заведение.


„Очакваме да получим два апарата. Единият е за неинвазивна поддръжка на дихателната фукнция на новородените деца - доносени или недоносени. Вторият апарат е за неинвазивно изследване на кръвните газове при новородените деца. Тъй като дихателната патология в тази възраст е много разпространена, изследването на кръвните газове е основен момент, който ни дава информация доколко правилно провеждаме апаратната вентилация или как да постъпим в конкретния случай“, сподели проф. д-р Мая Кръстева, началник на отделението по неонатология на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.Тя уточни, че въпросната апаратура се използва на 24-часов работен режим и това води до риск бързо да се амортизира. „Освен това технологиите остаряват и трябва да се обновяват непрекъснато“, добави проф. Кръстева, която от 8 години е и член на експертния съвет на „Българската Коледа“.


Благодарение на дарителската кампания 2018/2019, посветена на децата с тежки заболявания и увреждания, „Българската Коледа“ е успяла да набере 2 440 000 лв. Със средствата са подпомогнати 551 деца със сумата от 853 162 лв. Общо 464 от тях са получили средства за рехабилитация; 63 деца са подпомогнати за осъществяване на скъпоструваща медикаментозна терапия, а на 24 деца с неврологични заболявания са дарени средства за медицински изделия и помощни средства.


„Българската Коледа“ дари на 19 лечебни заведения от цялата страна модерна, високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение на обща стойност 1 585 770 лв. Апаратура получиха  университетски и многопрофилни лечебни заведения в София, Варна, Габрово, Добрич, Плевен, Пловдив, Силистра, Стара Загора.