Между 80 и 90% от пациентите в София и Софийска област, които имат спешни очни проблеми, се оперират в Клиниката по очни болестни на болница "Царица Йоанна". За преглед минават около 3500 деца годишно.

Чрез кампанията „Българската Коледа“ очната клиника получи специален операционен микроскоп, съобщават от лечебното заведение. Той дава големи възможности за визуализиране на увредените тъкани на очите и след това за тяхното възстановяване.

Преди новия операционен микроскоп клиниката работи също чрез апарат, заплатен чрез дарения.

Клиниката „Уши, нос, гърло“ в лечебното заведение пък се сдоби с модерен апарат за отоакустични емисии.

 

Ще бъдат обучени медици от цялата страна за работа с техниката, тъй като 23 лечебни заведения в цялата страна са получили уреди, дарени от „Българската Коледа“, а фирмата-доставчик е предоставила безвъзмездно още два апарата.


NEWS_MORE_BOX


Портативният тестер за новородени деца за ранен слухов скрининг се използва за ранна диагностика на слуха на новородени и малки деца.

 

И още новости в лечебното заведение - вчера „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и Пациентски организации „Заедно с теб“ заедно отбелязаха идването на Коледа с откриването на библиотека в Клиниката по ортопедия и травматология и детското отделение към Клиниката по ушни-носни и гърлени болести.

 

От името на Пациентски организации „Заедно с теб“ бяха раздадени грамоти за активно сътрудничество при организирането на първата библиотека за пациента в болницата и с благодарност за изграждането на добри връзки между медици и пациенти.