Първата компания за производство на нитрилни ръкавици в Европа – пловдивският стартъп PPS Manufacturing, сключи партньорски договор с Химикотехнологичен и металургичен университет – София (ХТМУ). Научно-изследователският проект е с цел разработването на изцяло биоразградими нитрилни ръкавици.

 

По време на първия му етап, който ще продължи до края на годината, Химикотехнологичният и металургичен университет има задачата да проучи възможностите по създаване на формула на изцяло биоразградими нитрилни ръкавици. След приключването му ще се премине към реализация и удължаване на партньорството вече с практическа насоченост.


 

„За нас този проект е от изключителна важност. PPS Manufacturing е създадена с цел да защити здравето на хората като същевременно се грижи за околната среда. Да създадем изцяло биоразградима нитрилна ръкавица заедно с екипа на ХТМУ-София би било стъпка в правилната посока“, коментира Георги Петков, председател на борда на директорите на PPS Manufacturing.

 

Новата фабрика, която ще е разположена в Пловдив, е уникален за България и за цяла Европа проект, тъй като в момента на континента няма производство на предпазни нитрилни ръкавици за здравеопазването, индустрията и бита.

 

„Надяваме се, че проектът ще завърши с внедряване на ново производство и това ще е стъпка да работим активно в сферата на биоразградимите продукти, биомедицинското инженерство и биоматериалите за приложение в медицината, които съвпадат с новите специалности в университета“, обясни проф. Сеня Терзиева-Желязкова, ректор на ХТМУ-София.

 

Възможността за създаване на такова фабрика за биоразградими ръкавици в България, особено в условия на пандемия, ще осигури икономическо предимство както на страната, така и на ЕС. PPS Manufacturing е финансирана изцяло посредством български инструмент – Фонд за устойчиви градове, като инвестицията е над 10 млн. лв. и се очаква да създаде над 100 нови работни места за региона.

 

С цел по-бързото усвояване на технологиите и стартиране на производството в PPS Manufacturing ще бъдат привлечени инженер-химици от водещи в областта държави, които ще обучават кадрите в България и ще подпомогнат старта на производствената дейност. Планирано е изграждане на лаборатория за научна и развойна дейност и производствени тестове.