Цялото ни общество дължи огромен респект към всички лекари, които понасят в най-голяма тежест пандемията и са на първа линия, за да пазят човешкия живот и здраве. Българска болнична асоциация осъжда остро проявата на агресия над лекари и призовава отговорните институции за незабавна реакция спрямо лица, упражнили вербално или физическо насилие над медицински специалисти, написаха в официалното си изявление от организацията на болниците. 

 

„Един от топ приоритетите на всички нива в държавата трябва да бъде разработването на стратегия за овладяване на проблемите с кадрите в сектора на здравеопазването, като това включва и опазване на достойнството и здравето на медиците“, категорични са от Българската болнична асоциация.


 

Само от началото на тази седмица станаха известни два случая на агресия към лекари – към д-р Ивайло Иванов в кабинета му в с. Ново село, Русенско, и към медицинските специалисти в Covid отделението на Университетската многопрофилна болница за активно лечение в град Русе.

 

Освен вербална агресия, екипът на университетската русенска болница става жертва и на физическа такава. Двама млади мъже и една жена отблъскват охранителя, нахлуват в Covid отделението на болницата и нападат медицинския персонал. Служителят на охранителната фирма, обслужваща болницата, е нападнат физически и понася удари в областта на главата.

 

Със заплахи за саморазправа нападателите притискат в ъгъла дежурния лекар. Медицинските сестри в манипулационната зала стават жертва на словесни атаки, викове и заплахи.

 

Необяснимата агресия се случва ден, след като близък на нападателите е приет за лечение в болницата.

„Осъждаме като крайно неприемливи всички прояви на агресия, а заплахите за убийство към медици са абсолютно недопустими“, посочват в позиция си от Българската болнична асоциация.

 

Съсловието обръща внимание и на факта, че медиците на първа линия са изправени пред огромни изпитания, преминавайки от четвърта в пета вълна на пандемията без ден почивка.

 

Припомняме, че Българският лекарски съюз сезира Прокуратурата на Република България и настоява за незабавни действия от страна на компетентните органи заради упражнената вербална и физическа агресия срещу д-р Ивайло Иванов. Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България също настоява отговорните институции да вземат мерки за осигуряването на безопасна работна среда за медиците.