Учредява се Българска асоциация на пациентите с нарколепсия (БАПН).

 

Нарколепсията е рядко, хронично, неврологично, вероятно – автоимунно заболяване, при което мозъкът губи способността си да балансира между сън и будно състояние. Заболяването е почти непознато у нас. По света от нарколепсия страдат средно около 2 човека на всеки 10 000, а в България официално диагностицираните пациенти са едва десет.


 

Учредители на асоциацията са Адриана Андреева и Калоян Димитров – родители на пациент с нарколепсия, сблъскали се с тежката и трудна за дефиниране диагноза на своята дъщеря и с всички бюрократични спънки по пътя. 

 

Мотивирани от личния си опит, но с мисия – да помогнат на много други, Адриана и Калоян решават да създадат общност за взаимопомощ, информираност и устойчива подкрепа за пациентите с нарколепсия в България.

 

На 22-ри март 2022 в заведение в центъра на София е първото официално и отворено за всички събитие на БАПН. 

 

Нейната мисия е за подкрепа на пациентите и техните близки, но и кардинално – за повече осведоменост в обществото. Асоциацията подготвя и собствен уебсайт – https://bgnarcolepsy.org, в който пациенти с нарколепсия в България и техните близки лесно ще намират полезни ресурси за подобряване на качеството си на живот, както и да обменят съвети и идеи с други засегнати от рядкото неврологично заболяване. 

 

На събитието ще присъстват представители на медицинската гилдия, пациентски организации, медии и поддръжници, а сред официалните гости са д-р Петър Чипев, специалист по медицина на съня, Александър Миланов - програмен мениджър на Национална пациентска организация и д-р Благомир Здравков - директор на СБАЛ по детски болести „проф. д-р Иван Митев“.

 

Българска асоциация на пациентите с нарколепсия има за своя мисия да улесни достъпа до ранна диагностика, качествено лечение и най-вече – да предложи емоционална и практическа подкрепа към засегнатите от нарколепсия и техните близки.