Пловдивската акушерка Петя Запрянова бе обявена за най-добра акушерка в Европа, след като спечели в специализирания международен конкурс „Kate Granger Awards 2020“.

 

Старшата акушерка на Родилно отделение към Клиниката по АГ в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив бе избрана за най-добрия професионалист в своята сфера на Стария континент от организаторите на надпреварата, присъждаща отличия за вдъхновяваща работа и състрадателна грижа.


 

Петя Запрянова е отдадена на професията си и работи като акушерка през последните 30 години. До престижното признание се стига, след като Алиансът на българските акушерки (АБА) я номинира за престижния конкурс.

 

През годините Петя Запрянова се е отличила с активността си за подобряване на акушерската грижа за майката и бебето, както и със своя принос за издигане на авторитета на акушерската професия в България.

 

Тя успява да впечатли журито на конкурса с видеопрезентация за дейността си през последните години.

 

Сертификатът в категория „Акушерство“ за вдъхновяваща работа и състрадателна грижа ѝ бе връчен от Крис Пойнтън (Великобритания), който е съосновател на кампанията и съпруг на д-р Кейт Грейнджър.

 

„Чувствам се наистина горд, че участвам във вземането на решения за тези престижни награди. Хората, които работят в здравеопазването, наистина надхвърлят себе си всеки ден и аз им се възхищавам. Кейт със сигурност би се гордяла с всеки човек или екип, който е номиниран, и би се радвала за признанието им”, споделя Крис Пойнтън.

 

Кейт Мириам Грейнджър (31 октомври 1981 г. - 23 юли 2016 г.) е английски лекар и инициатор на инициатива за по-добри грижи за пациентите.

 

През 2014 г тя стартира кампанията „#hellomynameis“, насърчаваща здравния персонал да се представя на пациентите.

 

Медицинските сестри и акушерките играят жизненоважна роля в предоставянето на здравни и социални услуги. Ето защо Световната здравна организация (СЗО) обяви 2020-та за Международна година на медицинската сестра и акушерката.

 

Целта на инициативата е да се осигури достатъчен брой добре обучени медицински сестри и акушерки, които получават заплащане и признание, съизмерими с грижите, които предоставят.

 

В световен мащаб 70% от работещите в здравната и социалната система са жени. Голяма част от тях са медицински сестри и акушерки, които посвещават живота си на грижите за майките, децата и възрастните.

 

Инвестирането в повече акушерки може да предотврати над 80% от всички смъртни случаи по време на раждане, както и почти една четвърт от преждевременните раждания, сочат данни на СЗО.