Българката Нора Пенчева ще получи една от най-престижните награди за аспиранти в САЩ "Вайнтрауб".

 

Призът се връчва от Центъра за изследвания в областта на рака "Фред Хътчинсън" в Сиатъл, като българката получава наградата заради изследвания на метастатичния карцином – вид рак на кожата.


 

Нора е аспирант в Laboratory of Systems Cancer Biology. Тя е бакалавър по неврология от Колежа "Кениън" в Охайо и в момента се обучава в Университета "Рокфелер".

 

Очаква се скоро да защити докторска степен по молекулярна биология. Българката получава и стипендия от Центъра за изследвания на рака "Anderson".

 

Наградата "Вайнтрауб" е учредена през 2000 г. в памет на основателя на научното отделение в Центъра за изследване на рака "Фред Хътчинсън" Харолд Вайнтрауб. Той умира през 1995 г., на 49 години, от рак на мозъка.

 

Вайнтрауб е международен лидер в областта на молекулярната биология, който, наред с останалите си постижения, идентифицира гените, отговорни за клетъчната диференциация.

 

Церемонията по награждаването ще се състои през май в Hutchinson Center в Сиатъл, където наградените ще участват в научен симпозиум и ще получат наградите си от Фонд "Weintraub and Groudine", учреден за насърчаване на интелектуалния обмен чрез промоция на програми за аспиранти, стажанти и учени от други страни.

 

Нора Пенчева е един от 13-те носители на наградата през тази година.