Дългогодишният служител на Sanofi Лора Ивчева ще оглави бизнеса на биофармацевтичната компания в Централна и Югоизточна Европа.

 

Тя се присъединява към екипа на най-голямата френска фармацевтична компания преди повече от 20 години. 


 

Кариерата ѝ започва като единствен служител в отдел „Логистика“. Скоро след това Лора Ивчева сформира екип, избрана е за мениджър на отдела и започва да развива дейността на компанията в това направление.

 

Тя ще отговаря за координацията между различните направления в компанията, идентифицирането на потенциал за бизнес развитие в отделните пазари и подобряването на ефективността на работата на Sanofi, в унисон със заложените цели на компанията по държави.

 

Под шапката на регион Централна и Югоизточна Европа се включват девет държави - България, Сърбия, Словения, Хърватска, Македония, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Косово и Албания.

 

„В новата си роля ще продължавам да работя усилено за увеличаването на достъпа на пациентите от региона до иновативни лекарства и за подобряването на здравната грижа за всички нуждаещи се. В партньорство със здравните власти, вярвам, че чрез осигуряването на достъп до превенция и съвременно лечение на редица заболявания, можем заедно да намалим тежестта върху здравната система и да работим в полза на пациентите и обществото като цяло“, коментира Лора Ивчева.

 

През 2012 г. тя е пoвишена като директор отдел „Бизнес развитие и подкрепа на продажбите“ за Румъния, България и Унгария. През 2015 г. става търговски директор на Sanofi в България, а през 2016 г. е назначена за директор „Търговски операции“ за регион Централна и Югоизточна Европа.

 

От 2019 година тя изпълнява позицията управляващ директор на българския офис на Sanofi. Тя заема и позицията генерален мениджър на Sanofi Genzyme – подразделението на компанията за онкология, множествена склероза, имунология и редки болести, за регион Централна и Югоизточна Европа.

 

Тези две позиции ще продължи да я съвместява и с новата си функция.  

 

Sanofi е една от шестте фармацевтични компании, с които Европейската комисия подписа през 2020 г. споразумение за разработването и производството на ваксини срещу  Ковид.  

 

Към момента Sanofi провежда клинични проучвания с две потенциални ваксини срещу Ковид – едната е рекомбинантна протеинова ваксина, а другата е mРНК ваксина.

 

Първата е в по-напреднал стадий на проучване и в случай, че отговори на клиничните изисквания за безопасност и ефикасност, може да се очаква да бъде пусната на пазара през четвъртото тримесечие на 2021 г.