Българите са разделени относно идеята за въвежданео на т. нар. “ваксинационен паспорт” или “зелен сертификат“ за Ковид-19.

 

Това сочат резултатите от проучването на „Галъп Интернешънъл“, проведено сред 1000 пълнолетни българи в периода от 18 до 24 март.


 

50% от анкетираните са по-скоро съгласни с идеята в ЕС да се въведе ваксинационен паспорт, за да се възстанови и улесни свободното пътуване между страните членки.

 

43% анкетираните обаче са против въвеждането му, а останалите 7% не са дали отговор.

 

Една трета от участниците в проучването на „Галъп“ посочват, че вече са изкарали Ковид-19 или са се ваксинирали с две дози. Отговорите на анкетираните подсказват, че все повече ще се търсят по-индивидуалните форми на туризъм, а България се възприема като по-безопасен вариант, в сравнение с чужбина.

 

Като цяло изследването регистрира все още понижени нагласи за туризъм, както в страната, така и в чужбина, а също така и променени стереотипи.

 

Дигиталният сертификат за Ковид-19, предложен наскоро от ЕК, за да се улесни пътуването през летния туристически сезон, ще удостоверява, че притежателят му:

  • е ваксиниран срещу Ковид-19;
  • или е преболедувал Ковид-19 и има антитела;
  • или има отрицателен резултат от PCR тест.

Освен в Европейския съюз, въвеждането на дигитален сертификат за Ковид-19 се обсъжда и в държави като САЩ, Швеция и Дания.

 

Междувременно във Великобритания започва тестване на пилотна програма за ваксинационен паспорт за Ковид-19 по време на задаващите се спортни събития, като Купата на футболната асоциация и Световното първенство по снукър, предава Forbes.

 

Китай е най-голямата държава, в която ваксинационният паспорт е вече факт, макар той да не е задължителен засега. Освен дигитален, той се предлага и на хартиен носител.

 

Бахрейн е сред първите държави, които въведоха дигитален ваксинационен паспорт, който удостоверява, че притежателят му е напълно ваксиниран срещу Ковид-19.

 

Израел е държавата, постигнала най-голям напредък в издаването на ваксинен паспорт. Той позволява на своя притежател да пътува и да посещава определени обществени места като театри, фитнес зали и ресторанти