Средно по 8 дни годишно боледуват българите. Само за 2018 г. общият брой на дните, в които болните са се лекували вкъщи е близо 18 милиона или с близо 1/3 повече, отколкото преди осем години. Това показват новите данни на Националния осигурителен институт (НОИ), според които осезаемо расте броя отсъствия поради болест у нас. 


Най-големият дял боледуващи са между 50 и 64 години – 1/3, 23 на сто от боледуващите са между 30 и 39 г., а само 12% от болните са младежите под 29 години.


Данните на НОИ показват, че или ставаме по-болни, или по-често прибягваме до помощ от лекар за почивка от служебните ни задължения. Работодателите са убедени във второто и настояват задължението им да плащат първите три дни от болничния да отпадне. Общо изплатените обезщетения достигат близо 2 млн. и 800 хиляди лева, а трайната тенденция работниците да боледуват по-дълго, означава, че мярката бизнесът да поема първите 3 дни от болничния, се оказа неефективна, смятат работодателите. „Съгласихме се на тази мярка преди седем години при условието, че тя е временна и антикризисна. Времето минава, кризата отмина, но мярката остана. Тя няма аналози в европейски страни. Ние предпочитаме да се придържаме към утвърдени практики“, посочи Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал пред Bulgaria ON AIR. По думите му 1/4 от болничните са отменени, което означава, че не са истински.

 

Според Пенка Георгиева от пациентската организация „Заедно с теб“ злоупотреби с публични средства са възможни. „Националния осигурителен институт (НОИ) трябва да направи анализ, за да се види причината за драстичното увеличение на болничните листове. Необходимо е да се направи регистър, да се провери има ли медицински център, който издава повече болнични от средното за страната“, категорична беше и тя.


Ивелин Желязков припомни, че всяка година средствата за НОИ се увеличават, а системата е издържала и преди, когато работодателят е плащал само един ден. „Би издържала и сега, но по такъв начин ще се контролира повече“, допълни той.