Българското население се топи с по седем души дневно. Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева на конференция за иновации в репродуктивната медицина "Дървото на живота".

 

По думите на министър Андреева всичко, което държавата прави за репродуктивното здраве, няма да успее да реши демографската криза, но че точно за това си струва битката всяка една бременност да бъде успешно завършена.


 

Според нея необузданото топене на нацията не може да бъде овладяно само чрез усилията на управляващите.

 

У нас около 145 000 двойки имат репродуктивни проблеми. Това означава, че между 15-20% от българите, които искат бебе, имат проблем със зачеването.

 

Според здравния министър днес методът "ин витро" е ежедневие и процентът на успех при тези процедури у нас са над европейските. За миналата година в България са отчетени около 40% успешни забременявания благодарение на методите за асистирана репродукция.

 

Здравният министър подчерта, че предстои да се разработят национални програми за репродуктивна медицина и за недоносени деца.

 

Андреева бе категорична, че няма да изневери на тази голяма кауза, тъй като репродуктивното здраве на нацията е също е един от факторите за икономически растеж в страната.