Повече от хиляда възрастни граждани от цялата страна са с тотално или предстоящо обеззъбяване.

 

Тази тревожна статистика бе представена на заключителната церемония по повод приключването на проекта "По-качествен живот за нашите родители - Усмихни се и захапи живота отново!", в рамките на който бяха прегледани и подбрани по специална методика възрастни хора, на които бе проведено безплатно лечение, включително и с поставяне на зъбни импланти.


 

Проектът е със социална насоченост и е подкрепен е от Министерството на здравеопазването и Българският зъболекарски съюз.

 

Реализиран е за първи път у нас през изтеклата 2013 г., като са обхванати пациенти от цялата страна, страдащи от липса на зъби или в състояние, водещо към този проблем.

 

Прегледани са над 1000 души, а от тях 100 са получили безплатни зъбни импланти.

 

NEWS_MORE_BOX

По данни на стоматолозите, участвали в инициативата, още по-притеснително е, че кабинети са посетили и много млади хора, при които обеззъбяването напредва или е вече факт, но не могат да си позволят лечение.

 

Резултатите показват още, 50% от тотално обеззъбените пациенти имат протези, като само 15% от тях ги използват при хранене, докато останалите 35% ги поставят единствено при социални контакти.

 

По данни на Световната здравна организация обеззъбяването е сериозен проблем в много страни. В глобален мащаб България се нарежда в групата на държавите, в които делът на засегнатите е много висок - около 53% от 65-годишните.

 

По този показател се приближаваме до Канада с 58% и Великобритания с 46%, но сме доста далеч от САЩ с 26% и напредналите европейски държави, в които процентът на обеззъбените е между 20% и 30%.

 

По оценка на експертите над 70 на сто от пациентите с обеззъбяване имат влошено соматично здраве и психични проблеми, породени от затруднените социални контакти.