Между 1800 и 8000 лева трябва да доплащат пациентите у нас, които се нуждаят от имплантируем кардиовертер дефибрилатор – устройство, което предотвратява внезапната сърдечна смърт.

 

Това стана ясно на семинар на тема „Превенция на внезапната сърдечна смърт“ с организатор д-р Красимир Джинсов, кардиолог, електрофизиолог и експерт по кардиостимулация в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. 


 

„В момента Националната здравноосигурителна каса не заплаща пълната сума за закупуването на устройството, а само част от нея – 8500 лв. Но цената е доста по-висока и така нуждаещите се пациенти трябва да доплащат, за да получат устройство, което буквално може да спаси живота им“, обясни д-р Джинсов.

 

През 2020 г. в България са поставени едва 179 такива устройства, което прави около 25 дефибрилатора на 1 млн. население. В Европа сe имплантират повече от 150, а в Германия над 300 на милион население.

 

„България сериозно изостава в имплантирането на устройства, които предотвратяват внезапна сърдечна смърт и една от причините за това е необходимото доплащане от страна на пациентите“, допълни д-р Джинсов.

 

Кардиовертер дефибрилаторът е специално устройство, което се поставя в тялото и при възникване на животозастрашаващи аритмии изпраща електрически импулси към сърцето, които прекъсват аритмията.

 

Имплантируемият кардиовертер дефибрилатор може да остане в човешкото тяло до 10 години, като през това време работи със специална батерия. След този период устройството може да се замени с ново.

 

"Превенцията на внезапната сърдечна смърт е свързана с идентифицирането на хората с висок риск - както тези с известно вече заболяване, така и тези, които са привидно здрави. При първите съвременното лечение и стриктното наблюдение са от ключово значение. За да предпазим останалата част от популацията, трябва да се фокусираме върху превенцията на рисковите фактори като наднормено тегло, артериална хипертония, тютюнопушене", посочи д-р Джинсов.

 

Според него най-добрата стратегия за предотвратяване на внезапна сърдечна смърт при високорисковите пациенти е имплантирането на кардиовертер дефибрилатор в съчетание с приема на медикаменти.

 

Внезапната сърдена смърт е неочаквано, нетравматично фатално събитие, което настъпва до 1 час от началото на симптоматиката. 

 

Мъжете са по-застрашени от внезапна сърдечна смърт. Тя настъпва при 6,68 на 100 000 души годишно, докато при жените честотата е 1,40 на 100 000.

 

Сърдечносъдовите заболявания са отговорни за около 17 млн. смъртни случаи всяка година в световен мащаб, а 25% от тях са резултат от внезапна сърдечна смърт.

 

Сред основните рискови фактори са високо кръвно налягане, висок холестерол, затлъстяване, диабет, тютюнопушене, заседнал начин на живот и фамилна анамнеза за коронарна болест на сърцето.

 

При пациенти, които вече са диагностицирани със сърдечен проблем, с най-голям риск са тези с коронарна болест на сърцето и преживян миокарден инфаркт.

 

При тях кардиовертер дефибрилаторът може да намали риска от смърт с повече от 50% спрямо медикаментозната терапия.