Правителството одобри присъединяването на България към Програмно споразумение за многонационално модулно медицинско формирование, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Документът ще бъде подписан също от страните Австрия, Белгия, Кипър, Чехия, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Румъния, Словения, Испания и Швеция, както и от Европейската агенция по отбрана.


Споразумението е част от инициативата на ЕС „Обединяване и споделяне“. Неговата основна цел е да бъдат смекчени критичните военномедицински дефицити в държавите членки. Концепцията за многонационална медицинска поддръжка позволява дори и на страни с относително ограничени ресурси в тази сфера да участват в модулни медицински формирования чрез обединяване и споделяне на способности и по този начин да допринасят за предоставянето на възможно най-добрата медицинска помощ по време на мисии или операции в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.


Военномедицинска академия ще участва в проекта от българската страна. Междувременно в Министерството на здравеопазването се проведе работна среща във връзка със стартирането на проект „Подобряване на равноправния достъп до вода и санитария в България“. 


Срещата бе открита от заместник-министър Светлана Йорданова. Участие взеха още заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова, главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев, Шантал Демилкамп от Икономическата комисия на ООН за Европа.

 

NEWS_MORE_BOX


Проектът се изпълнява от фондация „Земя завинаги“, с подкрепата на Министерството на здравеопазването и Икономическата комисия за Европа. Дейностите ще се осъществяват в рамките на Протокол за вода и здраве с финансовата подкрепа на Министерството на солидарността и здравето на Франция, обясниха от здравно министерство.


Още една среща се проведе днес в ресорното ведомство – здравният министър се срещна с представители на МБАЛ „Христо Ботев“.