България ще се включи в европейския дигитален ковид сертификат, който има за цел да улесни пътуването, още при стартирането му на 1 юни.

 

По думите на премиера в оставка Бойко Борисов страната ни е една от първите в ЕС, които имат техническа готовност това да се случи.


 

Успешно са проведени първоначалните тестове за съвместимост на българския образец на дигитален зелен сертификат, а на 14 май предстои окончателното му тестване.

 

Европейската комисия предостави техническата спецификация за изготвянето на сертификата в края на април. Малко след това бяха облекчени ограниченията на неналожителни пътувания до ЕС.

 

Една от причините за това е напредъкът на кампаниите за ваксинация. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията близо 32% от населението на ЕС е ваксинирано с една доза, а 12% са реваксинирани.

 

Пътуването по неналожителни причини ще е разрешено не само за лицата, идващи от държави с добра епидемична обстановка, но и за всички, които са получили последната препоръчителна доза от разрешена от ЕС ваксина.

 

Условието за това е да са минали най-малко 14 дни от поставянето на последната препоръчителна доза ваксина.

 

Свободно в ЕС ще могат да влизат и пътуващите с поставена ковид ваксина, включена в списъка на СЗО за употреба при извънредни ситуации, каквато е китайската ваксина на Sinopharmкакто и ваксините на Pfizer, Moderna, Janssen и AstraZeneca.

 

Пътуващите ще доказват своя ваксинационен статус с цифрово удостоверение, като се обмисля създаването на портал, на който пътуващите да сверяват своето удостоверение за ваксинация, когато е издадено от държава извън ЕС.

 

Децата, които са изключени от ваксинацията, ще могат да пътуват с ваксинираните си родители, при условие че имат отрицателен резултат от PCR тест за ковид-19, извършен най-рано 72 часа преди пристигането на територията на ЕС.

 

В тези случаи държавите членки ще имат право да изискат допълнително тестване след пристигането им, а при отказ да бъдат изследвани те ще бъдат поставяни под карантина.

 

В случай, че епидемичната обстановка в държава извън ЕС се влоши бързо или бъде открит вариант на коронавируса, пораждащ безпокойство, всяка държава ще има право да спре всички входящи пътувания на граждани извън ЕС.

 

Изключения ще се допускат единствено за здравни специалисти, транспортен персонал, дипломати, транзитни пътници, лица, пътуващи по наложителни семейни причини, моряци и лицата, нуждаещи се от международна закрила.

 

Спрямо тях ще се прилагат тестване и карантина, дори ако са били ваксинирани, посочват от Европейската комисия.