България ще получи от Европейската комисия (ЕК) над 1,2 млн. дози допълнително от ваксината срещу Ковид-19 на Pfizer-BioNTech през второто тримсечие.

 

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в своя профил във Фейсбук тази сутрин. Ускорената доставка е по механизма „Ваксини на солидарността“, който предвижда 10 млн. ваксини да се разпределят между България, Хърватия, Словакия, Латвия и  Естония до края на следващите три месеца.


 

Лидерите на европейските страни са се споразумели вчера допълнителните количества да бъдат отпуснати на страните, в които има недостиг на ваксини заради неспазването на договорените от ЕК доставки отстрана на фармацевтичната компания AstraZeneca.

 

Очакванията са до края на юни всички европейски страни да бъдат максимално близо до ваксинирането на половината от своите пълнолетни граждани.

 

Досега в България са поставени над 486 000 ваксини срещу Ковид-19, а над 97 000 души са реимунизирани. До 4 април, включително, всеки желаещ да се ваксинира може да го направи във ВМА, без да има записан час в Националната здравно-информационна система, но единствено с ваксината на AstraZeneca. Ваксинационният център на ВМА работи от 8:00 до 18:00 ч. в работни дни и от 9:00 до 17:00 ч. в почивни.

 

През изминалото денонощие са отчетени 3694 нови случаи на коронавирус, а делът на положителните проби е малко под 20 процента.

 

116 са били смърните случаи с Ковид-19, а над 10 000 души с коронавирусна инфекция се лекуват в болница, от които 747 са в интензивни отделения.

 

След редовния брифинг на здравните власти вчера стана ясно, че към 31 март са били заети 74% от болничните легла за консервативно лечение на пациенти с Ковид-19 и 71% от леглата за интензивна грижа.

 

През април се очаква страната ни да получи близо 700 хил. дози от четирите одобрени ваксини срещу Ковид-19, като съотношението между двата типа ваксини – векторни и иРНК, е пропорционално – по близо 350 хил.

 

До края на юни страната ни трябва да получи общо 1,4 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, 500 хил. от Moderna, 1 млн. дози от AstraZeneca и 500 хил. от ваксината на Johnson & Johnson.

 

През април в България ще бъдат доставени първите количества от четвъртата одобрена ваксинатази на Janssen и Johnson & Johnson, която е аденовирусна, а приложението ѝ е еднодозово – близо 30 хил. дози.