България очаква 230 000 дози ваксини срещу Ковид-19 до края на тази седмица и 700 000 дози до края на април. Осигурени са и достатъчно количества ремдесивир, който да се прилага при лечението на коронавирус.

 

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов посочи по време на днешното работно съвещание при премиера, че за април България има потвърждение на близо 250 000 дози от ваксината на Pfizer, 90 000 дози – на Moderna и 300 000 дози – на AstraZeneca.


 

След средата на април очакваме и близо 40 000 дози от четвъртата ваксина, одобрена от Европейската агенция по лекарствата – тази на Janssen и Johnson and Johnson, която се прилага в една доза.

 

Министър-председателят опроверга публикациите за въвеждане на ново извънредно положение и по-строги ограничителни мерки в страната. Той посочи, че са осигурени средствата за допълнителните възнаграждения от 1000 лева месечно за работещите на първа линия в битката с Ковид-19.

 

До края на седмицата се очакват и над 10 000 флакона ремдесивир, за закупуването на които са били отпуснати 80 млн. лева.

 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи, че въпреки по-големия брой на пациентите в лечебни заведения, здравната система издържа заради допълнителните дихателни апарати, кислородни концентратори и кислородни инсталации в болниците.

 

Той подчерта, че обезпокоително много млади хора, които боледуват тежко от Ковид-19, избират да потърсят болнична помощ твърде късно.

 

По отношение на ваксинацията той очаква до края на седмицата броят на ваксинираните с поне една доза да достигне половин милион. Здравният министър уточни, че от 5 април до края на месеца през 7 дни регулярно ще получаваме по 62 010 дози от ваксината на Pfizer.

 

До края на тази седмица ще бъдат доставени над 200 000 дози от ваксините на Pfizer, Moderna и AstraZeneca.

 

Председателят на НОЩ и началник на Военномедицинската академия проф. Венцислав Мутафчийски обяви, че във ВМА има „зелен коридор“ за ваксинация и болницата разполага с достатъчно количества ваксини. Тази сутрин още една клиника във ВМА е била трансформирана в Ковид-клиника.

 

Междувременно в „Пирогов“ са разкрити нови 36 легла, оборудвани с кислород, за пациенти с Ковид-19. „Подготвили сме и всички реанимации, ако се наложи да се разкриват допълнително реанимационни легла“, добави директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.